Endnu en coronavaccine viser fantastiske resultater: 94,5 procent effektiv

For en uge siden oplyste Pfizer og partneren, biotekfirmaet BioNTech, at deres vaccine er mere end 90 procent effektiv. Nu kommer så det amerikanske biotekselskab Moderna med tidlige data, som viser, at deres vaccine er 94,5 procent effektiv.

Det skriver Moderna i en pressemeddelelse.

Forskerne er begejstrede, for resultatet er bedre, end de turde håbe på.

Pfizer og Moderna er dermed de to første selskaber, som har været fremme med tidligere resultater af deres coronavaccine, men 10 andre firmaer er også i gang med fase III-forsøg. Det internationale vaccinekapløb har i alt over 50 deltagende firmaer verden over.

Modernas fase III-forsøg kaldet COVE begyndte 27. juli med 30.000 deltagere i USA. I alt 95 blev smittet med covid-19, hvoraf 90 var i placebo-gruppen og de resterende 5 var i vaccine-gruppen. På den baggrund konkluderer Moderna, at vaccinen er 94,5 pct. effektiv. Vaccinen ser ud også ud til at beskytte mod alvorlige forløb: Der blev identificeret 11 svære tilfælde, og de var alle i placebogruppen. Bivirkningerne ved vaccinen var milde eller moderate og kortvarige.

Om Modernes vaccine er mere effektiv end Pfizers, kan man endnu ikke sige noget om. Det kræver et studie, hvor de to vacciner undersøges overfor hinanden. Men Modernes har det store fordel, at den kan holde 6 måneder ved -20 grader celsius. Pfizers vaccine kræver opbevaring ved -70 grader celcius. Og langt fra alle distributører og hospitaler har frysere, der kan nå ned på -70 grader. 

Direktør for Moderna, Stéphane Bancel, oplyste 30. september 2020 til den amerikanske TV- station CNN, at såfremt firmaets potentielle coronavaccine bliver godkendt, vil den først være tilgængelig i slutningen af marts eller begyndelsen af april 2021.

"25. november vil være det tidspunkt, hvor vi har tilstrækkelige sikkerhedsdata til at kunne indsætte en EUA-fil, som vi vil sende til FDA (Food and Drug Administration) - forudsat at sikkerhedsdataene er gode, dvs. en vaccine anses for at være sikker, " sagde Stéphane Bancel samme dag, 30. september til Financiel Times. Ifølge pressemeddelelsen ser det ikke ud til, at den tidsplan rykkes.

FDA har ifølge New York Times tidligere sagt, at en vaccine skal være mindst 50 procent effektiv for at blive godkendt. 

Moderna har udviklet sin vaccine i samarbejde med forskere fra the Vaccine Research Center, som er en del af National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Det er det institut, som USA´s fremmeste immunolog, Anthony S. Fauci, er chef for. 

Han siger ifølge New York Times i en kommentar: "Jeg har sagt, at jeg ville være tilfreds med en 75 procent effektiv vaccine. Selvfølgelig vil du gerne se en effektivitet på 90 eller 95 procent, men jeg forventede det ikke. Jeg regnede med, at vi ville blive gode, men 94,5 procent er meget imponerende."

Modernas vaccine, mRNA-1273, er en helt ny form for vaccine, nemlig en DNA-vaccine. Modernas vaccine, mRNA-1273, er et syntetisk messenger-RNA, der koder for et protein, der findes på overfladen af coronavirus. Ved at tvinge celler til at producere dette protein vil vaccinen anspore til et immunrespons og få kroppen til at generere antistoffer, der ville beskytte mod infektion. Virksomheden satte rekord, da den identificerede en vaccinekandidat kun 42 dage efter, at den nye coronavirus blev sekventeret. Vaccinens potentielle fordel er hastigheden, idet de kan designes og fremstilles hurtigt, og Moderna, der aldrig har bragt en vaccine frem til markedet endnu, håber således på at kunne producere fra 500 millioner til 1 milliard doser om året.

Ifølge Moderna har deres vaccine givet samtlige voksne testpersoner antistoffer mod virussen. Det vil sige også forsøgspersoner over 65 år blev immuniserede. Vaccinen er blevet givet til testpersoner i tre aldersgrupper: 18-55 år, 56-70 år og over 71 år. Deltagerne har modtaget to vaccinedoser med 28 dages mellemrum. 

Moderna har tidligere sagt, at de forventer at prissætte vaccinen mellem $ 32 og $ 37 pr. dosis for de mindre ordrer - rabatter på større leverancer er ikke blevet annonceret. 

EMAs humanmedicinske komité (CHMP) oplyser i dag, 16. november, at de har startet en løbende gennemgang af data af vaccinen fra Moderna Biotech Spain, S.L., som er et datterselskab af Moderna. EMA har tidligere indledt samme proces for mulige vacciner fra henholdsvis AstraZeneca og BioNTech/Pfizer. Det sker for at være på forkant og spare administrativ tid i godkendelsesprocessen uden at slække på kravene til dokumentation for effekt og sikkerhed. Ved en løbende gennemgang kan forskere indsende resultater i realtid, og EMA vurderer så data fra de forskellige faser i udviklingen af vaccinen efterhånden, som de bliver genereret. Normalt starter vurderingen først, når al data er tilgængeligt.

De data, som EMA nu er gået i gang med at vurdere, er data fra de første laboratorieundersøgelser. De kan ikke danne grundlag for en endelig konklusion om vaccinens effekt og sikkerhed. EMA kan først komme med sin endelige konklusion, når data fra de sidste faser af vaccineudviklingen er klar og grundigt vurderet.

Moderna er i fremskredne diskussioner med Europa-Kommissionen om at forsyne Europa med 80 millioner doser mRNA-vaccine mod COVID-19 og med mulighed for køb af op til 160 millioner doser. EU-Kommissionen ønsker at købe til en pris på under 25 dollar (mindre end 157 kroner) per dosis ifølge Reuters.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner