”Vores studie viser, at tarmen spiller en større rolle end tidligere antaget,” siger Nikolaj Rittig.

Danske forskere tættere på at løse gåde om metformins virkning

EASD: Det har været en gåde, hvordan det over 70 år gamle middel metformin egentlig opnår sin blodsukkerreducerende effekt, men nu giver ny forskning fra Steno Diabetes Center i Aarhus måske svaret.

Det danske studie præsenteret på årets virtuelle kongres for endokrinologer, EASD, giver tilløb til et svar på et af de vigtige spørgsmål: Kommer effekten via leveren eller via tarmen?

”Vores studie viser, at tarmen spiller en større rolle end tidligere antaget,” siger Nikolaj Rittig, læge og ph.d., Stenocenteret i Aarhus. Der viser, at der er tegn på øget sukkerforbrænding og mælkesyredannelse i tarmen efter metformin-indtag, og derfor bekræfter studiet, at metformin har væsentlige virkninger i tarmen hos mennesker."

Designet bag studiet er usædvanligt. Der indgår otte patienter med skrumpelever i studiet  De har i anden sammenhæng fået ført en shunt gennem deres lever.

"Gennem shunten blev det muligt at anlægge et kateter gennem leveren og ned i portåren, og derfra kunne vi udtage vores blodprøver," siger Nikolaj Rittig.

Forsøgspatienterne fik en dosis metformin (et gram), og studiet viste signikant forøget laktat i blodet fra portåren bedømt i forhold til blodprøver taget i armen.

”Derfor dokumenterer studiet, at metformins effekt også knytter sig til tarmen,” siger Nikolaj Rittig.  

Emner: EASD20

Del artiklen med dine venner