"Det er påfaldende, hvor mange restriktioner folk har været med til at efterleve af frivillighedens vej under krisen,” siger Henrik Vestergaard.

Ekspert: Hastig indførelse af covid-19 vaccine kan blive katastrofe for andre vacciner

En covid-19 vaccine, der siden viser sig at have alvorlige bivirkninger, kan føre til voldsom modstand mod alle vacciner, advarer vaccinolog fra Rigshospitalet.

I en verden, hvor vacciner er blandt de mest sejrrige sundhedstiltag, mennesket har opfundet, kan det undre, at mange har skepsis over for vacciner. På den anden side er der per definition altid en risiko ved vacciner, og f.eks. HPV-vaccinen medførte en stor debat om, hvor vidt vaccinen havde bivirkninger eller ej.

Det er dén virkelighed, myndighederne skal agere i. Hvis lægevidenskaben går for hurtigt frem i en tid, hvor verden skriger på en vaccine, risikerer man ifølge kritikerne, at den ikke er gennemtestet. Og det kan medføre et nyt ramaskrig, påpeger Lone Graff Stensballe, som er overlæge i pædiatri på Rigshospitalet og professor i pædiatrisk vaccinologi og infektionspædiatri på Københavns Universitet.

”Man skal være meget opmærksom på, at hvis man indfører en vaccine, som viser sig at være behæftet med alvorlige bivirkninger, så vil befolkningen få en stor mistillid til alle vacciner. Det så man, da HPV-skandalen slog igennem, og det er jeg faktisk mere bekymret for, end at man ikke rammer hele befolkningen i første hug med en covid-19 vaccine,” siger professoren. 

Lone Graff Stensballe tilføjer, at vi må acceptere, at der altid vil være mindre bivirkninger ved en vaccine, men hvis man oplever for store problemer, vil det efter hendes opfattelse påvirke holdningen hele vejen rundt.

”Vi skal leve med, at der er et nyt virus løs i samfundet, og folk skal her kende både fordele og ulemper ved en forebyggende vaccine,” siger hun og understreger sin pointe:

”Som sundhedsmyndighed skal man være utrolig bevidst om, hvad det er for en behandling, man giver. Særligt i en situation, hvor vi har et problem, der gør, at mange vil være villig til umiddelbart at løbe en vis risiko.”

Kan booste ekstrem holdninger

Henrik Vestergaard er vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen (LIF). Han er enig i, at man skal være varsom ved brug af en ny vaccine, men ønsker en konstruktiv debat.

”Der er forskellige grunde til, at folk kan have en skepsis ift. vacciner, og det må man respektere. Men enkelte debattører har meget ekstreme holdninger, og her er man nødt til virkelig at sondre”, siger han og uddyber:

”Man kan jo godt mene nogle ting generelt og så have en mere nuanceret holdning i konkrete situationer,” siger han.

Henrik Vestergaard peger på, at mange er optaget af at lade naturen gå sin gang, men han kommer med en advarsel mod for stor skepsis.

”Man skal huske på, hvor succesfulde vacciner har været historisk set. Se på, hvilke enorme fremskridt, man har gjort med vacciner, som jo egentlig er kroppens eget forsvar bare boostet en smule.”

 

 

Danskernes holdning til vacciner i lyset af covid-19

Undersøgelsen er gennemført af YouGov på vegne af Medicinske Tidsskrifter fra 6. august til 13. august 2020 via 1.000 repræsentativt udvalgte respondenter.

Se hele undersøgelsen her 

Nogle udvalgte resultater fra undersøgelsen:

  • 24 procent erklærer, at der blevet mere positive over for en vaccine under coronakrisen, mens kun tre procent er blevet mere negative. To tredjedele (67 procent) erklærer, at deres holdning er uanfægtet.
  • 56 procent ville helt sikkert tage en godkendt vaccine mod covid-19, hvis den var tilgængelig nu, mens 29 procent ’sandsynligvis’ ville tage den. Kun seks procent erklærer, at de ikke ville tage vaccinen.
  • 88 procent er blevet klogere på, at epidemier kan vælte det danske sundhedsvæsen (30 procent i meget høj grad, 34 procent i høj grad og 24 procent i nogen grad).
  • 31 procent forventer øget sygdomsbekæmpelse i fremtiden ved hjælp af vacciner.
  • 72 procent er enten ’enig’ eller ’helt enig’ i, at ”vi alle bør være forpligtede til at modtage eventuelle vacciner for at beskytte andre og svagere medborgere”.
  • 72 procent mener, at ”man lovmæssigt bør kræve, at svage eller udsatte samfundsgrupper lader sig vaccinere mod covid-19 eller en anden ny epidemi” (22 procent i nogen grad, 22 procent i høj grad og 28 procent i meget høj grad).

Kilde: YouGov

 

 

 

Emner: vaccination corona

Del artiklen med dine venner