Forhåndsaftale om vaccine til to millioner danskere

Den købsaftale, som lægemiddelvirksomhederne Sanofi og GSK 18. september færdiggjorde og underskrev med Europa-Kommissionen, indebærer mulighed for at købe ca. 3,7 mio. doser vacciner til Danmark. Da en vaccination kræver to doser, svarer det til vaccination af ca. to mio. borgere eller ca. 30 pct. af befolkningen i Danmark.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

For en måned siden blev der indgået aftale med Astra Zeneca om leverancer af vacciner til 2,4 mio. borgere i Danmark, hvis vaccinen godkendes.

Den nye forhåndsindkøbsaftale med Sanofi og GSK vil kunne indløses, hvis Sanofi-GSK dokumenterer, at vaccinen er sikker og effektiv, og den godkendes af lægemiddelmyndighederne.

EU-landene er gået sammen om at indkøbe potentielle vacciner mod COVID-19 med forskellige profiler, produceret af forskellige virksomheder.

”De mulige vacciner skal udvikles og gennemtestes, så det grundigt dokumenteres, at vaccinen er effektiv og sikker at anvende. Det er regeringens strategi at være på forkant med udviklingen for en potentiel vaccine er et helt centralt redskab, der skal gøre det muligt at vende tilbage til et mere åbent samfund og en mere normal hverdag. Derfor er Danmark også med i de på nuværende tidspunkt to forhåndsindkøbsaftaler, som EU har indgået med lovende og potentielle vaccinekandidater”, siger sundhedsminister Magnus Heunicke. 

Ligesom den potentielle covid-19-vaccine fra AstraZeneca testes vaccinekandidaten fra Sanofi-GSK i øjeblikket i videnskabelige forsøg. 

Sanofi-GSK annoncerede lanceringen af deres kliniske fase 1/2-studie 3. september i år. Et fase 3-studie vil begynde ved udgangen af 2020, og der kan anmodes om myndighedsgodkendelse i første halvdel af 2021. Dels takket være aftalen med Europa-kommissionen, skalerer Sanofi og GSK produktionen af antigenet og adjuvansen op til samlet en milliard doser om året.

Vaccinekandidaten er baseret på den rekombinante proteinbaserede teknologi, der anvendes af Sanofi til fremstilling af en influenzavaccine og GSK´s adjuvans-teknologi. Sanofis administrerende direktør Paul Hudson har udtalt, at virksomheden er mindre fokuseret på hastighed og "ikke kan bevæge sig meget hurtigere end biologien."

Allerede inden Sanofi havde begyndt sine forsøg, har selskabet forhandlet sig frem til flere kontrakter. Blandt andet med den britiske regering, som selskabet har lavet en aftale om at levere 60 millioner doser, såfremt vaccinen lykkes. Også USA har lovet at betale selskabet 2,1 milliard dollars for 100 millioner doser.

Antigen- og de endelige vaccinedoser vil blive fremstillet i Europa og udnytte Sanofis og GSK's industrianlæg i Belgien, Italien, Tyskland og Frankrig.

 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner