Peter Brodin mener, at børnenes følgesygdom formentligt skyldes, at deres immunsystem efter smitteangrebet i stigende grad bliver dysfunktionelt.

2 nye studier: Børn og teenagere med COVID-19 kan blive alvorligt syge

Selv om COVID-19 hos langt de fleste børn og teenagere som regel forløber mildt eller helt uden symptomer, er der alligevel et mindre antal børn, som bliver hårdt ramte eller ligefrem dør af det multisystemiske-inflammatoriske syndrom, MIS-C, som hos flertallet involverer sygdom i fire eller flere organsystemer, fastslår to helt nye studier.

Samtidigt med, at skoler verden rundt er i færd med at åbne op igen efter sommerferien, begynder forskere nu at påvise meget alvorlig sygdom hos børn og unge, som har været smittede med coronavirus.

I følge et nyt amerikansk studie af 565 børn fra den statslige amerikanske sundhedsmyndighed, CDC, blev 86 procent af de MIS-C-syge børn ramt af sygdom i fire eller flere organer, selv om to ud af tre børn var uden tidligere underliggende sygdom, da de to til fire uger efter, at de var blevet smittede pludseligt blev syge med MIS-C. Børnenes medianalder var otte år strækkende sig fra 2 uger til 20 år, og den primære underliggende sygdom hos den sidste tredjedel var fedme.

Sygdomsbilledet hos de MIS-C-sygebørn så således ud:

”De mest almindelige tegn og symptomer rapporteret under sygdomsforløbene var mavesmerter (61,9%), opkast (61,8%), hududslæt (55,3%), diarré (53,2%), hypertension (49,5%) og konjunktival injektion (48,4%). De fleste patienter havde gastrointestinale (90,9%), kardiovaskulære (86,5%) eller dermatologiske eller slimhindeinvolvering (70,9%). Et betydeligt antal MIS-C-patienter havde alvorlige komplikationer, herunder hjertedysfunktion (40,6%), chok (35,4%), myocarditis (22,8%), koronar dilatation eller aneurisme (18,6%) og akut nyreskade (18,4%). Størstedelen af patienterne (63,9%) blev indlagt på en intensivafdeling. 10 af børnene døde (1.8 procent) ” skriver førsteforfatter, Shana Godfred-Cato.

Ifølge Shana Godfred-Cato kan det være vanskeligt for læger at skelne MIS-C fra andre sygdomstilstande såsom svær akut COVID-19 og Kawasaki-sygdom, da der ikke findes laboratorietest. Men det er afgørende vigtigt, for skriver hun:

”At skelne patienter med MIS-C fra patienter med akut COVID-19 og andre hyperinflammatoriske tilstande er kritisk for tidlig diagnose og passende behandling. Det er også kritisk for overvågning af potentielle bivirkninger af en COVID-19-vaccine, når en bliver bredt tilgængelig.” 

Også speciallæge i pædiatri, Petter Brodin, Karolinska Universitetshospital i Sverige, har netop offentliggjort et studie af børn med MIS-C for at finde ud af hvad, det er, der sker med børnene fire til seks uger efter, at de oprindeligt blev smittede. Brodin mener, at børnenes følgesygdom formentligt skyldes, at deres immunsystem efter smitteangrebet i stigende grad bliver dysfunktionelt i kraft af at de antistoffer, som oprindeligt blev produceret for at ramme virussens proteiner i stedet begynder at krydsreagere med de forskellige organers proteinoverflader, hvorved kroppen går i gang med at angribe sig selv.

I studiet undersøgte Petter Brodin 44 italienske COVID-19 syge børn fra marts til maj i år. Ud af de 44 børn med COVID-19 udviklede 4 MIS-C. De i alt 44 italienske børn blev sammenlignet med 28 børn med Kawasaki-sygdom, der var registreret inden COVID-19-pandemien. Børn med MIS-C var signifikant ældre end børn med Kawasaki-sygdom. Og også Petter Brodin advarer mod at forveksle Kawasaki-sygdom med MIS-C, selv om de umiddelbart kan ligne hinanden.

Også Petter brodin opfordrer til hurtig yderligere forskning:

"I betragtning af sværhedsgraden af multi-systemisk inflammatorisk syndrom hos børn (MIS-C) associeret med COVID-19 og den usikre udvikling af denne pandemi, er det presserende at blive bedre til af afdække patogenesen af MIS-C. Nye behandlingsstrategier for sådanne kritisk syge børn skal udtænkes.”

Emner: corona

Del artiklen med dine venner