“Overlevelsesgevinsten er klar for de mest syge patienter, som skal have iltbehandling, så dexamethason bør nu blive standardbehandling for disse patienter," siger Peter Horby.

Gennembrud: Nyt coronamiddel reducerer dødeligheden med en tredjedel for patienter i respirator

Det kunstige og billige hormonpræparat dexamethason har vist særdeles lovende resultater, når det er blevet brugt til behandling af svært syge med coronavirus.

Data from the Storbritanniens RECOVERY forsøg, der blev offentliggjort i går, viser, at lave doser dexamethason kan reducere dødeligheden med en tredjedel for svært syge COVID-19-patienter, som ligger i respirator.

Derfor vil Storbritannien ifølge sundhedsminister Matt Hancock straks tage midlet i brug. Midlet blev godkendt tirsdag, skrev han tirsdag på Twitter.

 

 

2.104 syge COVID-patienter har medvirket i RECOVERY forsøget. RECOVERY (Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY) vurderer en række potentielle behandlinger af COVID-19, og over 11.500 patienter er hidtil indskrevet fra over 175 hospitaler i Storbritannien.

Patienterne i dexamethason-forsøget blev tilfældigt udvalgt til at få 6 mg dexamethason en gang om dagen i ti dage, og resultaterne blev sammenlignet med, hvordan det gik 4.321 syge patienter, som fik almindelig behandling.

Blandt dem, som fik almindelig behandling, var der en dødelighed efter 28 dage på 41 procent for de patienter, som lå i respirator. Hos dem, som kun fik ilt, var dødeligheden 25 procent. Og blandt dem, som ikke fik nogen form for vejrtrækningshjælp, var dødeligheden 13 procent.

Hos de patienter, som fik dexamethason, blev dødeligheden reduceret med en tredjedel for respiratorpatienter og med en femtedel for patienter, som kun fik ilt. Blandt patienter uden behov for respirator eller ilt var der ingen synlige fordele ved behandling med dexamethason.

Baseret på resultaterne siger forskerne, at man ved at bruge dexamethason kan forhindre 1 ud af 8 respiratorpatienters død og 1 ud af 25 iltpatienters død.

“Dexamethason er det første lægemiddel, som viser øget overlevelse af COVID-19. Det er et ekstremt velkomment resultat,” siger Peter Horby, professor i infektionsmedicin ved University of Oxford og en af chefforskerne i forsøget.

“Overlevelsesgevinsten er klar for de mest syge patienter, som skal have iltbehandling, så dexamethason bør nu blive standardbehandling for disse patienter," siger han.

Dexamethason kan købes herhjemme for tre-fire kroner for en dagsdosis.

 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner