Nu kan alle danskere blive testet for coronavirus

Du behøver nu hverken en henvisning fra din læge eller arbejdsplads - alle voksne danskere, som ønsker det, kan blive testet for COVID-19.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Alle voksne i Danmark får mulighed for selv at bestille tid til en test for COVID-19 via Nem-ID på hjemmesiden www.coronaprover.dk . Testen foretages i de hvide telte, som Testcenter Danmark har sat op i 16 byer over hele landet. 

Indtil nu har det krævet en henvisning fra lægen eller arbejdsgiveren, før man kunne bestille tid til en COVID-19 test. Men over de næste dage er systemet klar til, at personer uden symptomer via hjemmesiden selv kan bestille tid i testteltene, hvis man ønsker en test. Har du symptomer på COVID-19, skal du dog fortsat henvende dig egen til læge for at blive henvist til test på sygehusene.

”Vi har bragt smittetrykket ned på et meget lavt niveau. Det er afgørende, at der ikke er skjulte smittelommer, som kan få smitten til at stige igen. Hver eneste smittekæde er en for mange og kan potentielt blive til flere. Derfor handler den nationale teststrategi om markant øget testning bredt i befolkningen. Så har man blot den mindste mistanke om, at man har været udsat for smitte med COVID-19, så bør man lade sig teste”, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Den danske testkapacitet er i løbet af den seneste måned blevet udbygget massivt med test på sygehusene, 16 hvide testtelte og nu også mobile testbiler, der f.eks. kan køre ud til plejehjem.

I løbet af ugen vil der blive lukket op for cpr-numre for alle voksne danskere. De første 600.000 borgere kan allerede i dag, mandag, bestille tid til test. Konkret er det de 18-25 årige. I de kommende dage udbredes muligheden til de øvrige voksne årgange.

”Hidtil har vi styret adgangen til test ret stramt, men nu har vi kapacitet til at åbne for at lade den enkelte selv vurdere, om man vil testes. Det er dog vigtigt at huske, at selv om testen ikke viser virus, skal man stadig være opmærksom på hygiejnen og afstanden, for der kan i nogle tilfælde godt være virus, som testen endnu ikke kan finde” siger Magnus Heunicke.

Er man blevet kontaktet i forbindelse med smitteopsporing, fordi man har været tæt på en person, der har fået konstateret COVID-19, vil man via den nye smitteopsporings-hotline eller egen læge blive henvist til testteltene.

Der er ca. 50.000 test om ugen, som nu åbnes op i det brede samfundsspor i de hvide telte, jf. den nationale teststrategi. 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner