Seniorforsker på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital (OUH), Thomas Emil Andersen.

Nyt kateter kan kurere urinvejsinfektioner

En ny type kateter, som kan kurere urinvejsinfektion, bliver måske om få år godkendt som lægemiddel. Kateteret er afprøvet i grisemodeller og viser meget lovende resultater.

Mellem 15.000 til 20,000 patienter får årligt en urinvejsinfektion, mens de er indlagt på et dansk hospital - primært fordi de får anlagt et kateter. Selvom om de mest udsatte patienter bliver sat i forebyggende antibiotikabehandling, inden de får kateter, får de alligevel en infektion.

Det nye kateter kan ændre den statistik, fordi ballonen, som sidder i spidsen af katetret,  er lavet med en ny type silikoneflade, som er permeabel. Det betyder, at nogle typer af væske som flydende antibiotika kan trænge igennem den.

Seniorforsker på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital (OUH), Thomas Emil Andersen, har været med til at teste og udvikle kateteret. Han forklarer, at det er effektivt, fordi det gør det muligt at behandle urinvejsinfektionen lokalt ved at sørge for en langsom og konstant frigivelse af antibiotika.

”Når man indsætter et kateter, danner der sig en biofilm omkring røret -  et slimlag dannet af bakterier,”  forklarer Thomas Emil Andersen. ”Med en permeabel silikoneoverflade på ballonen på katetret kan vi behandle infektionen, der hvor den opstår, ved at antibiotika frigives over ballonvæggen til blæren,” siger Thomas Emil Andersen.

Katetret er blevet testet på grise, som har den samme følsomhed over for bakterier i blæren som mennesker. 

”Traditionelt tester man på mus, men vi har fundet ud af, at en mus er langt mere modstandsdygtig overfor urinvejsinfektion end vi mennesker. Grise kan få en urinvejsinfektion af ganske få bakterier, ligesom vi kan ” forklarer Thomas Emil Andersen.

Resistens kan blive virkelighed

Katetret blev testet i samarbejde med producenten Biomodics ApS i december sidste år. Det viste sig, at svineblæren var fuldstændig fri fra bakterier efter endt behandling over tre dage. Forsøget viste også, at katetret kunne helbrede allerede eksisterende blæreinfektioner.

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen koster det mellem 20.000 kr. og 27.000 kr. at behandle en enkelt kateterrelateret urinvejsinfektion, selv når der er givet forebyggende behandling. Udover at give antibiotika består behandlingen i løbende at udskifte patienternes katetre og være varsom med hygiejnen i processen. En ubehandlet blærebetændelse kan udvikle sig til blodforgiftning hos immunsvækkede patienter og ende med at koste dem livet.

”Det nye kateter har vist, at det er meget effektivt til at behandle lokalt og målrettet. Det nedsætter samtidigt risikoen for antibiotika-resistens, fordi man bruger mindre medicin og resten af kroppen ikke bliver påvirket i samme grad,” siger Thomas Emil Andersen.

Risikoen for, at der bliver udviklet generel antibiotikaresistens, er en trussel, som vi bør tage meget alvorligt. Det mener CEO hos Biomodics ApS., Peter Thomsen.

”WHO har lavet en rapport, som beskriver problemstillingen. Resistens vil både koste mange menneskeliv og penge i nær fremtid, hvis vi ikke handler nu,” siger Peter Thomsen, der forventer at kunne begynde at teste katetret på mennesker senere i år.

 

 

Den nye type kateter ses til venstre. 

 

Emner: sundhedspolitisk blærebetændelse

Del artiklen med dine venner