Michael Rahbek Schmidt understreger, at man altid skal foretage en konkret vurdering af sin situation sammen med sin egen læge eller behandlende læge.

Hjertelæger: Visse hjertesyge er ikke længere i risikogruppe for COVID-19

Dansk Cardiologisk Selskabs (DCS) arbejdsgruppe, der har at gøre med medfødte hjertesygdomme, peger nu på, at en række medfødte hjertesygdomme hos voksne ikke længere kan klassificeres under særlig risiko.

Det skriver Hjerteforeningen.

"Der foreligger selvsagt endnu ingen sikre data at støtte sig til, og enhver anbefaling vil derfor komme til at støtte sig på en blanding af sund fornuft og afledte inddelinger fra andre risikoklassifikationer og andres rekommandationer. Det indebærer naturligvis en risiko for, at man kan komme til at klassificere nogle grupper som ”i lav risiko” som senere viser sig at være sårbare, og vi skal derfor være forsigtige, " siger kardiolog Michael Rahbek Schmidt til Hjerteforeningen. Han er formand for arbejdsgruppe​n for medfødte hjertesygdomme hos Dansk Cardiologisk Selskab.

Han understreger, at man altid skal foretage en konkret vurdering af sin situation sammen med sin egen læge eller behandlende læge, da ændringer i ens forløb og adfærd kun bør ske, når der er foretaget en individuel vurdering.

Patienter, som ifølge DCS ikke umiddelbart betragtes som værende i forhøjet risiko, er følgende på listen herunder. Dette forudsætter dog, at disse danskere ikke har yderligere hjertesygdom:

  • Bikuspid aortaklap med ingen eller let aortainsufficiens/-stenose
  • Velopereret coarctatio med ingen eller velbehandlet hypertension
  • Simpel atrieseptumdefekt (ASD) lukket kirurgisk eller kateterbaseret
  • Simpel ventrikelseptumdefekt (VSD) lukket kirurgisk eller kateterbaseret
  • Simpel opereret AVSD uden betydende klapsygdom
  • Lille ikke-opereret ASD/VSD uden hæmodynamisk betydning
  • Listen er vejledende. For patienter med andre diagnoser vil risikovurdering bero på et klinisk skøn. I tvivlstilfælde bør man kontakte sin lokale GUCH-enhed.

Læs mere på Hjerteforeningen.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner