"Metaforisk set kan man tale om, at det medfødte immunforsvar – som man hidtil har anset som en række fodsoldater, man kunne sætte foran den egentlige hær – med BCG-vaccinen får en kniv i lommen eller et gevær over skulderen, som det kan bruge som beskyttelse mod andre infektioner. Det kan måske også hjælpe mod covid-19," siger Christine Stabell Benn.

Dansk forsker vil bringe Calmette-vaccine ind i kampen mod corona

En kendt tuberkulose-vaccine fra 70’erne kan måske booste det naturlige immunforsvar, så det generelt bliver bedre til at modstå infektioner. Et dansk forskerhold med klinisk professor ved Syddansk Universitet Christine Stabell Benn i spidsen arbejder sammen med hollandske forskere om at afprøve Bacille Calmette-Guérin-vaccinen (BCG) på hospitalspersonale blandt andet i Danmark.

Forskerne har netop sendt en ansøgning om midler til at gennemføre projektet afsted, og hvis studiet gennemføres med positivt resultat, vil det ifølge forskerne potentielt reducere antallet af sygedage i hospitalsvæsnet med 20 procent, skriver Berlingske.

Der er ikke tale om en vaccine mod Covid-19, men om en generel styrkelse af immunforsvaret, som kan få stor betydning for sundhedspersonale, og måske også for resten af befolkningen.

"Vi vil gerne undgå, at folk bliver syge med corona, men det allerbedste vil være, hvis det kan styrke vores modstandskraft – immunforsvaret – for så bliver vi også i mindre grad syge af andre ting," siger Christine Stabell Benn til Berlingske.

Det studie, forskerne har søgt midler til, baserer sig på fund af en række uspecifikke effekter ved vaccinen, som betyder, at den også kan beskytte mood andre infektioner end tuberkulose.

For eksempel har Christine Stabell Benn kunnet vise, at voksne, som vaccineres med BCG fire uger før en vaccine mod gul feber, får mindre gul feber-virus i blodet, end voksne, som fik saltvand. Noget tyder også på, at vaccinen kan have effekt hos personer, der allerede er udsat for smitte.

”I første omgang handler det om at forebygge, men det behøver ikke at være på den lange bane. Der er nogle immunologiske studier, der tyder på, at BCG kan aktivere knoglemarven og give et ekstra skud immunceller, selv hvis den gives, når man allerede er udsat for smitte," siger Christine Stabell Benn til Berlingske.

Forsøget er ifølge Stabell Benn omfattet af den særligt hurtige godkendelsesprocedure, og i bedste fald vil forskerne kunne gå i gang i begyndelsen eller midt i april.

 

 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift