Torben Mogensen opfordrer alle lungesyge til at benytte de træningsprogrammer, som Lungeforeningen har lagt ud på sin hjemmeside.

Formand for Lungeforeningen advarer: Corona er meget alvorlig risiko for lungepatienter

Lungepatienter er i særlig risiko for smitte og for at blive alvorligt syg med coronvirus og bør derfor blive hjemme, advarer formand for Lungeforeningen, Torben Mogensen, anæstesiolog og tidligere hospitalsdirektør.

Som lungesyg med moderat til svær lungesygdom er man i særlig risiko. Derfor bør man ifølge Torben Mogensen i særlig grad som lungesyg, pårørende og forældre til kronisk lungesyge børn ifølge myndighedernes råd til mennesker i særligt risiko:

”Det er meget, meget vigtigt, at lungesyge gør alt, hvad de og deres omgivelser kan for, at de ikke udsættes for smitte. Vi kan kun i foreningen opfordre til den allerstørste forsigtighed, for lungesyge kan blive meget, meget alvorligt syge og bør tage alle former for forholdsregler”.

Omkring 600.000 danskere lever med en kronisk lungesygdom, og mange ved det ikke selv. For eksempel lever der ifølge Lungeforeningen cirka 320.000 danskere med KOL, men kun halvdelen er klar over, at de har sygdommen. Ca. 325.000 voksne danskere har astma. Flere end 100.000 børn i Danmark lider af en lungesygdom. 

Så også børn, der lider af kronisk sygdom, skal sammen med deres forældre ud fra et forsigtighedsprincip ifølge Torben Mogensen følge rådene om at gå så lidt ud som overhovedet muligt og således også udvise særlig forsigtighed. Børn, der lider af kronisk sygdom, er i følge Sundhedsstyrelsen blandt de grupper, der er "i særlig risiko for smitte, og for at blive alvorligt syg med COVID-19". Også selv om Sundhedsstyrelsen skriver:

"Det ser ud til, at børn oftest påvirkes mindre og har mildere sygdom, hvis de smittes med den ny coronavirus. Der er på nuværende tidspunkt ikke rapporteret om, at børn med kroniske sygdomme får mere alvorlig sygdom. Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler vi dog, at børn der lider af moderat eller svært kronisk sygdom, også betragtes som værende i særlig risiko."

Torben Mogensen, der siger, at han meget håber, at regeringens mange tiltag vil dæmpe smitteudviklingen i Danmark, er personligt meget ked af, at han og foreningen har fundet det nødvendigt at aflyse alle hidtidigt eksisterende forløb og arrangementer for lungepatienter i træning af lunger samt foreningens lungekor, som også styrker og træner lungerne.

”Det har gjort os virkelig ondt for vores patienter. Men vi har ikke kunnet gøre andet på grund af smittefaren ved flere mennesker samlet. Til gengæld vil jeg inderligt opfordre alle lungesyge til at benytte de træningsprogrammer, som vi har lagt ud på vores hjemmeside. Øvelser, som vil sikre en bedre psykisk og fysisk hverdag, og som vil styrke lungerne, hvilket er vigtigt både i forhold til hverdagene nu uden behandling, men forhåbentlig også i tilfælde af sygdom. Træning og øvelser er meget, meget vigtige lige nu.”

Emner: astma KOL corona

Del artiklen med dine venner