Flere og flere piger får uspecifikke symptomer - det skyldes ikke HPV-vaccine, men hvad så?

Piger, der er HPV-vaccinerede, har ikke flere uforklarlige symptomer end andre piger, men flere og flere unge piger får uspecifikke symptomer. Det viser et nyt omfattende registerstudie med mere end 600.000 danske piger i alderen 11-17 år.

Det skriver Videnskab.dk.

HPV-vaccinen er ikke skyld i de uforklarlige symptomer, som et stigende antal piger oplever i teenagealderen. Det betragter anerkendte epidemiologer efterhånden som veldokumenteret, og forskere fra Aarhus Universitetshospital lægger nu endnu et studie til støtte for det synspunkt.

Studiet, som netop er publiceret i American Journal of Epidemiology, viser, at ikke-vaccinerede piger er lige så ofte på hospitalet med uspecifikke symptomer som vaccinerede piger, og at piger, der allerede har været i kontakt med sundhedsvæsnet på grund af uspecifikke symptomer, ikke kommer oftere på hospitalet efter HPV-vaccination end andre piger. Samtidig viser studiet, at antallet af piger, der oplever uspecifikke symptomer som lavt blodtryk, smerter, besvimelse og andre uforklarlige symptomer har været stigende fra før, at vaccinen blev introduceret. Forekomsten er steget støt i perioden 2000-2014, og introduktionen af HPV-vaccinen førte ikke til en ændring i kurven.

Tidligere studier, der har undersøgt vaccinens sikkerhed, har typisk inkluderet oplysninger om veldefinerede diagnoser som eksempelvis epilepsi, narkolepsi eller autisme, og ingen af de studier har fundet, at vaccinerede piger har højere risiko for at få en diagnose end ikke-vaccinerede. Forskerne fra Aarhus Universitetshospital har valgt at se på piger med de uspecifikke symptomer, og også de konkludererl, at symptomerne må skyldes noget andet end HPV-vaccinen.

»Vi havde en hypotese om, at der kunne være piger med bivirkninger, som er blevet overset i den hidtidige forskning. Derfor kiggede vi efter uspecifikke symptomer, der ikke har udløst en veldefineret, endelig diagnose. Men vi har ikke fundet noget som helst, der antyder, at vaccinen har udløst den slags symptomer,« siger studiets førsteforfatter Reimar W. Thomsen, der er overlæge på Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og lektor på Aarhus Universitet. 

Videnskab.dk har bedt to professorer, som er specialiserede i at foretage befolkningsundersøgelser, vurdere det nye studie, og ifølge begge er der tale om et yderst solidt studie. Professor i epidemiologi ved Syddansk Universitet Kaare Christensen mener, at undersøgelsen taler stærkt imod, at der skulle være sammenhæng mellem vaccinen og symptomerne, og professor i epidemiologi og chef for Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Allan Linneberg er enig:

»Det er altid lettere at rejse en mistanke om en sammenhæng, end det er efterfølgende at bevise, at den ikke er der. Jeg mener dog på baggrund af den samlede evidens, at det er meget usandsynligt, at den type symptomer og de tilfælde, der blev observeret blandt danske piger for et par år siden, er forårsaget af HPV-vaccinen. Det aktuelle studie støtter konklusionen ved at bruge stærke studiedesigns,« siger han.

Førsteforfatter på det nye studie Reimar W. Thomsen mener, at årsagen til, at et stigende antal piger i teenagealderen oplever voldsom træthed, uspecifikke smerter, svimmelhed, lavt blodtryk, hovedpine, hjertebanken, hovedpine eller mavepine bør undersøges.

»Et af de allervigtigste fund i vores studie er i min optik, at der er sket en støt stigning i antallet af de her uspecifikke symptomer. Der er ingen evidens for, at symptomerne er forårsaget af vaccinen, så der må være noget andet på spil. Det er noget, man bør tage fat om og adressere. I stedet for at blive ved med at mistænke vacciner skulle man koncentrere sig om, hvad den reelle årsag til de unges mistrivsel kan være,” siger han.

 

Emner: HPV-vaccination

Del artiklen med dine venner