Magnus Heunicke måtte under tirsdagens samråd i Folketingets sundhedsudvalg tage en dyb indånding, da den tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby igen og igen kritiserede ham for ikke at have gjort nok.

10.000 patientklager hober sig op i styrelse

Ikke færre end 9700 patientklager og 2000 erstatningsankesager er lige nu hobet op i Styrelsen for Patientklager. Og bunken bare vokser og vokser. 

Det betyder for patientklagerne en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på mellem 14 og 15 måneder.

Det fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) i et samråd i Folketingets sundhedsudvalg tirsdag eftermiddag. Samrådet kommer, efter at flere politikere fra oppositionen og hele sundhedsudvalget i længere tid har bombarderet Heinicke med spørgsmål om sagen.

Ministeren kunne også fortælle, at en længe ventet handlingsplan nu endelig er klar, og at den har været så længe undervejs skyldes dens "kompleksitet". Planen skal forsøge at løse problemerne, fjerne bjerget af ophobede sager inden udgangen af 2021 og få sagsbehandlingstiden ned på under ni måneder for patientklager og seks måneder for patientankesager fra og med 2022.

"Planen indebærer, at bemandingen styrkes, så der fra begyndelse af 2020 er 270 medarbejdere. Der skal ske den nødvendige investering i rekruttering og oplæring, og der skal også investeres i procesforbedring og aktivitetsstyring," sagde han.

Ifølge en aktindsigt, som Sundhedspolitisk Tidsskrift har fået, har styrelsen lige nu (ved udgangen af september) 255 medarbejdere - måneden før 208 medarbejdere. Det vil sige, at antallet af helt nye medarbejdere stadig er tårnhøjt.

"Det er klart, at den nye handlingsplan koster penge. Derfor har vi bedt Finansudvalget om i næste uge at behandle et forslag om at tilføre yderligere 135,9 millioner kroner til Styrelsen for Patientklager i 2019 og 2020. Det er ud over de 51,4 millioner kroner, der allerede er bevilget," fortalte Magnus Heunicke.

Pengene skal komme fra ministeriets reserve og fra et gammelt overskud fra 2016 fra Statens Serum Institut på salg af vacciner.

Den nye handlingsplan er den anden handlingsplan, som skal forsøge at få has på bjergene af sager, som i disse år hober sig op som følge af, at Styrelsen for Patientklager i to omgange er blevet ramt af udflytningen af statslige institutioner fra København. Den er blevet udskilt fra Styrelsen for Patientsikkerhed og fysisk flyttet til Aarhus.

"Da Styrelsen i juli 2018 flyttede til Aarhus, flyttede kun 7 ud af 120 medarbejdere med. Det er klart, at det betyder et helt enormt videnstab for en styrelse. Og de erfarne, som er blevet tilbage, har haft mere end nok at gøre med at oplære nye medarbejdere. Først efter et halvt år kan en ny medarbejder selvstændigt afslutte en sag," fortalte ministeren under samrådet, hvor han flere gange mundhuggedes med den tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som mente, at Heunicke burde have gjort mere for at få sagsbehandlingstiden på patientklager ned i det halve år, hvor han har været minister.

Emner: patientklager

Del artiklen med dine venner