”For hver bog steg mine forventninger til livet. Jeg ville ikke bare have et godt liv, jeg ville have et forrygende liv! Jo højere barren var sat, desto mere følte jeg, at jeg fejlede. Jo mere jeg jagtede det perfekte jeg, desto sværere blev det at fastholde. Jo mere desperat jeg var efter at være lykkelig, desto mindre lykkelig blev jeg ...” fortæller Marianne Power .

Marianne levede i et år efter 12 selvhjælpsbøger

BØGER. Selvhjælpsbøger gør dig ikke sundere, slankere, gladere og mere perfekt - tværtimod, konkluderer knivskarp, men også urkomisk ny bog, hvis forfatter lagde sit liv i hænderne på 12 forskellige selvhjælps-guruer i løbet af et år.

Den 36-årige journalist Marianne Power havde dækket vægge og gulve med selvhjælps-bøger, som guidede ti,l hvordan hun kunne blive den sundeste og mest lykkelige udgave af sig selv, når hun havde allermest brug for dem. Men alligevel gør hun aldrig, hvad der står i bøgerne. I stedet drikker og spiser hun for meget, bevæger sig aldrig, bruger mange flere penge end hun tjener og har aldrig haft en kæreste, skriver hun i "Et bedre jeg
 Hvordan selvhjælp (ikke) forandrede mit liv", hvori hun spørger sig selv:

”Så hvorfor læste jeg selvhjælpsbøger, hvis de ikke, nå ja, hjalp? Ligesom når man spiser chokoladekage eller ser gamle afsnit af Venner, læste jeg dem for at trøste og berolige mig selv. Bøgerne tog de mange former for usikkerhed og ængstelse på sig, som jeg følte, men skammede mig for meget til at tale åbent om. De fik min personlige angst til at virke som en normal del af det at være menneske.”

Men da hun en morgen endnu engang vågner alene på sofaen efter endnu en tur i byen - med tømmermænd, blævrende øl- og ostevom og Netflix kørende i baggrunden - indser hun, at det liv, hun lever, er milevidt fra det liv, hun håber på.

I sin ulykkelighed beslutter hun sig for at teste og efterleve 12 af de efter hendes mening bedste selvhjælpsbøger i løbet af et år, for på den måde at finde ud af, om bøgerne måske kan være vejen til et fejlfrit og bedre liv:

”Tanken kom til mig fuldt udfoldet: Jeg ville tage en bog om måneden og følge den til punkt og prikke for at se, om selvhjælp virkelig kunne forandre mit liv. Jeg ville gøre det i et år – så altså tolv bøger i alt. Og jeg ville systematisk gå i kødet på mine fejl og mangler én bog ad gangen.”

Og herfra går det løs i "Et bedre jeg
 Hvordan selvhjælp (ikke) forandrede mit liv". Opfyldt af viljen til ikke kun at læse selvhjælpsbøger, men også at efterleve dem, kaster hun sig ud i alt det, hun ikke plejer at gøre. Inspireret og anført af sin månedligt udvalgte selvhjælpsguro springer hun blandt andet i faldskærm for at tæmme angst, byder mænd på dates for at lære at modtage afvisninger, inviterer andre mænd ud for at lære datingens kunst, stiller sig nøgen til skue overfor mennesker, hun ikke kender, tager på selvhjælpskurser, læser sine bankopgørelser, melder sig som standupper, vinterbader, prutter om prisen i butikker og forsøger at parallelparkere.

Marianne Power giver den ikke bare fuld gas, hun er også kvik, erkendende, humoristisk og aldeles velskrivende i hele processen. Og når hun indimellem er lige ved at blive for meget selv for en tålmodig læser, bliver hun selv klar over det, og hiver enten sin kærlige, men dybt skeptiske mor eller sine nøgterne veninder ind, som alle er mestre i ironisk kommenterende one-liners.

Men efter godt et halvt år er hun federe, mere fordrukken og dvask og mentalt og økonomisk ruineret end nogensinde før trods sine forbløffende ihærdige forsøg på at leve op til teksterne i månedens bog. Faktisk er hun mere end tæt på et psykisk sammenbrud i erkendelse af, at nok har selvhjælpslitteraturen ændret hende. Men ikke til det bedre, for hendes venskaber lider under projektet, og det hun selv omtaler som ’min egen dovenskab, barnagtighed, tilbøjelighed til at forkæle mig selv var bare vokset efter, at jeg var begyndt at lappe selvhjælp i mig’:

”Hvornår ville belønningen indfinde sig? Jeg var nu syv måneder inde i mit selvhjælpseksperiment, og jeg havde ikke set meget til nogen belønning. Hver eneste optur var blevet efterfulgt af et knusende lavpunkt,” skriver hun og fortsætter:

”Jeg begyndte at forstå, at selvhjælp kunne være farligt for folk som mig. Jeg elskede at miste grebet om virkeligheden – det var min spidskompetence. Selvhjælp lod mig gøre netop det i stor stil. Jeg havde for travlt med at læse bøger, finde på nye selvbekræftende udsagn og drømme store drømme til at gøre fjollede ting som at tjene penge og betale mine regninger”.

Og Marianne Power har i stigende grad mistet grebet, da hun når frem til måned ni i sit eksperiment:

”For hver bog steg mine forventninger til livet. Jeg ville ikke bare have et godt liv, jeg ville have et forrygende liv! Jo højere barren var sat, desto mere følte jeg, at jeg fejlede. Jo mere jeg jagtede det perfekte jeg, desto sværere blev det at fastholde. Jo mere desperat jeg var efter at være lykkelig, desto mindre lykkelig blev jeg ...”

Og til sidst er hun så elendig til mode, at hun kryber til korset og søger hjælp hos en psykolog. Først herefter kommer der skub i tingene for hende på den gode måde.

“Jeg tror, at problemet med selvhjælpsbøger er, at man læser dem med den samme bevidsthed, som har gjort en ulykkelig. Du er nødt til at få et blik ind udefra til at udfordre dig og vise dig et andet perspektiv.”

Når Marianne Powers rejse i et år med de 12 selvhjælpsbøger er værd at læse, er det ikke bare fordi, hun på mange måder er en ny Bridget Jones - men med den forskel, at hvor Bridget Jones blot navlepillende ventede på at blive forløst af sin mandlige chef eller kæreste, så vil Powers noget med sig selv, sine omgivelser og verdenen. Det er også fordi, at hun trods sin kritik af selvhjælpsbøger samtidig er en analytisk og kompetent læser af dem. Hun spidder deres svagheder, men hun fanger også, når de drypvis indeholder noget brugbart:

”Selv dem, jeg ikke brød mig om, havde noget at byde på – en sandhed eller to. Noget som fik en til at se verden i et andet lys.,” skriver Powers, der har formået at skrive en bog, som både totalt basher selvhjælpslitteraturen og alligevel anerkender dele af den på én og samme gang i sit forsøg på at give sig selv, men også sine læsere, mulighed for at forstå, hvad man kan bruge den til – og slet ikke bruge den til.

 

Marianne Power: Et bedre jeg
 Hvordan selvhjælp (ikke) forandrede mit liv er udgivet af Peoples Press og koster 249,95 kroner

 

 

De 12 selvhjælpsbøger, som Marianne Power forsøger at følge er:

 

1: Føl frygten – og gør det alligevel, af Susan Jeffers

2: Penge – en kærlighedshistorie, af Kate Northrup

3: The Secret – Hemmeligheden, af Rhonda Byrne

4: Afvisningsterapi, med Jason Comely

 5: F**k It: The Ultimate Spiritual Way, af John C. Parkin

6: Unleash the Power Within, med Tony Robbins

 7: Engle, af Doreen Virtue

8:  7 gode vaner, af Stephen R. Covey

9: Nuets kraft, af Eckhart Tolle

10: Get the Guy, af Matthew Hussey

11: Glem hvad andre tænker, af Brené Brown

12: Helbred dit liv, af Louise Hay  

Emner: selvhjælp

Del artiklen med dine venner