Forsyningsproblemer med medicin rammer nu HPV-vaccine

Medicinalvirksomheden MSD har oplyst, at de ikke kan levere HPV-vaccinen Gardasil 9 til det private marked før 2021.

Leverancerne af HPV-vaccine til børnevaccinationsprogrammet er dog sikret og bliver leveret til Statens Serum Institut (SSI). Derfor vil piger og drenge i alderen 12-18 år stadig kunne blive vaccineret med HPV-vaccinen, mens ældre selv-betalere kan risikere problemer og at skulle udskyde færdiggørelsen af deres vaccinationsserie.

Medicinalvirksomheden MSD, som producerer HPV-vaccinen Gardasil 9, har oplyst, at de forventer forsyningsproblemer for denne vaccine fra november 2019 og hele 2020 til vaccination uden for børnevaccinationsprogrammet. Årsagen er, at den globale efterspørgsel på vaccinen stiger. Dermed kan produktionen ikke følge med.

MSD forventer, at apotekerne, der er den primære salgskanal til vacciner uden for børnevaccinationsprogrammet, løber tør for Gardasil 9 inden for kort tid. Det forventes, at det private marked i et vist omfang kan forsynes af parallelimporterede Gardasil 9, men det er på nuværende tidspunkt usikkert, om det kan dække det fulde behov og hele perioden. MSD oplyser videre, at de først regner med, at deres leverancer vil være normaliserede i starten af 2021.

Så længe der er mangel på vacciner, vurderer SSI, at man kun i særlige tilfælde bør igangsætte HPV-vaccination af nye personer, der ikke hører under børnevaccinationsprogrammet.

 


FAKTA

  • Vaccination mod human papillomavirus (HPV) blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i januar 2009 som et tilbud til piger, fra de fylder 12 år og frem til 18 år.
    Et tilbud om HPV-vaccination til drenge trådte i kraft 1. september 2019 som vedtaget i Folketinget i forbindelse med finansloven for 2019. Gratis vaccination tilbydes drenge, der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller senere, og tilbuddet gælder indtil de fylder 18 år.
  • Vaccinen beskytter piger primært mod livmoderhalskræft og kønsvorter. HPV-vaccination beskytter drenge mod analkræft og kønsvorter.
  • Gardasil 9 er en såkaldt ni-valent type, der beskytter mod 90 pct. af de typer af HPV, der giver livmoderhalskræft.
Del artiklen med dine venner