”Det er spændende med et nyt stof, et nyt værktøj til vores værktøjskasse. For første gang siden glitazonerne har vi et diabetespræparat, som virker direkte på insulinresistens. Det introducerer en helt ny angrebsvinkel,” siger professor Kurt Højlund.

Helt nyt middel mod type 2-diabetes på vej

Imeglimin, et helt nyt lægemiddel, er i disse måneder på vej gennem de sidste afprøvninger. inden det kan tages i brug af patienter med type 2-diabetes.

På diabeteskongressen EASD præsenterede Julie Dubourg, medicinsk direktør hos medicinalvirksomheden Poxel, og Ralph A. DeFronzo de seneste nyheder om lægemidlet. Ralph A. DeFronzo er en af de store diabetes-kanoner, han er professor ved University of Texas og anses for at være en af pionererne bag forståelsen af insulinresistens betydning for udvikling af type 2-diabetes.

”Imeglimins virkningsmekanisme retter sig mod at forbedre mitokondriernes funktion, som er nedsat i flere organer ved type 2-diabetes,” siger Kurt Højlund, professor, overlæge og forskningsleder på Steno Diabetes Center Odense.

”Derved forbedres deres evne til at forbrænde fedt i insulinfølsomme væv som lever og muskler, og det medfører en forbedret virkning af insulin i disse væv og dermed en reduktion af insulinresistens. Samtidig forbedrer Imeglinin insulinsekretionen, enten ved at dæmpe de skadelige effekter af for meget fedt eller ved en direkte effekt på mitokondriernes funktion herunder nedsat produktion af skadelige frie radikaler,” siger han.

Studierne af Imeglimin på patienter med type 2-diabetes er alle udført i Japan. Aktuelt er lægemidlet i fase III, som forventes afsluttet inden jul. Så det er tæt på at kunne markedsføres i Japan – og derefter resten af verden afhængig af myndighedernes krav.

”Imeglimin har en god effekt på langtidsblodsukkeret (HbA1c), som er sammenlignelig med de eksisterende præparater. Det giver ikke hypoglykæmi – på den måde minder det om GLP1 og SGLT-2, men Imeglimin har ingen effekt på hverken blodtryk eller kolesterol. Det påvirker heller ikke vægten,” siger Kurt Højlund.

”Det er spændende med et nyt stof, et nyt værktøj til vores værktøjskasse. For første gang siden glitazonerne har vi et diabetespræparat, som virker direkte på insulinresistens. Det introducerer en helt ny angrebsvinkel,” siger han.

Emner: type 2 diabetes easd19 Imeglimin

Del artiklen med dine venner