Michael Borre er ikke i tvivl om, hvad han mener om firmaet. - Foto: DR Kontant

Læger advarer mod falsk kræftlæge og behandling

DR's forbrugermagasin Kontant bringer i aften en udsendelse om "kræftlægen" Heino Frederiksen og firmaet Receptor Oncology, som det seneste år har haft annoncer i en række danske dagblade og magasiner.

I juli 2018 tilbød firmaet medicinsk behandling af blandt andet brystkræft og lungekræft, og få måneder senere reklamerede de for skræddersyet kræftbehandling i Japan. Siden oktober sidste år har Receptor Oncology dog udelukkende fokuseret på en dyr og ikke-godkendt behandling af prostatakræft kaldet NanoKnife, som danske læger advarer imod.

Michael Borre, der er professor i prostatakræft og overlæge på Aarhus Universitetshospital, siger til DR, at når han begynder at læse på firmaets hjemmeside, begynder nakkehårene at rejse sig.

"Det er plattenslageri af værste skuffe; det passer ikke på sygdommen, og eksemplerne er fuldstændig umulige i virkeligheden," siger Michael Borre til DR.

Receptor Oncology reklamerer med, at behandlingen både er smertefri, hurtig og uden bivirkninger. Den dræber, ifølge hjemmesiden, samtlige kræftceller, og alle 700 patienter, der har modtaget behandlingen, er erklæret fuldstændig raske.

I virkeligheden er NanoKnife-behandling mod prostatakræft dybt eksperimentel, og de danske læger advarer mod behandlingen, da flere patienter har haft tilbagefald i deres sygdomsforløb eller haft svære komplikationer som følge af den.

Prostatakræftforeningen Propa og Kræftens Bekæmpelse har oplevet at blive misbrugt i virksomhedens markedsføring af den ikke-godkendte behandling. Deres logoer har prydet Receptor Oncologys hjemmeside, og der er også blevet henvist til organisationerne.

DR's forbrugermagasin Kontant har i udsendelsen i aften skjult kamera på under en såkaldt lægekonsultation med direktør Heino Frederiksen. Heino Frederiksen er dog ikke læge, men revisor og racerkører og indehaver af en række andre virksomheder.

Under "konsultationen" fortæller Heino Frederiksen, at behandlingen foregår i Tyskland, og at den samlede pris på de cirka 216.000 kroner skal overføres til forskellige konti, før behandlingen kan gå i gang. Han fortæller også, at Nanoknife-behandlingen er anerkendt i Tyskland, og at lægen, der har opfundet NanoKnife-behandlingen mod prostatakræft, har vundet en Nobelpris i Medicin for prostatakræftbehandlingen. Begge dele er ikke rigtigt.

Heino Frederiksen ønsker ifølge DR ikke at stille op til interview, men siger, at virksomheden nu lukker. På hjemmesiden står lige nu, at den er under opdatering.

 

Hjemmesiden lige nu.

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift