”Vi risikerer at gøre folk syge og dårlige, fordi flere vil gå fra episodisk til kronisk smerte, hvis vi eksempelvis begynder at anbefale dagligt brug af triptaner," siger Jakob Møller Hansen.

Migrænespecialist: Overforbrug af anfaldsmedicin kan give medicin-induceret hovedpine

Uden den receptpligtige anfaldsmedicin triptaner kan mange af de hårdest ramte migrænikere ikke få deres arbejdsliv og hverdag til at hænge sammen. Men migrænepatienter kan få ekstra migræne, hvis de tager for meget medicin mod deres hovedpine. Og det gælder både håndkøbsmedicin, men også anfaldsmedicinen triptaner.

Det siger Leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine og afdelingslæge ved Neurologisk Klink og Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet, Jakob Møller Hansen.

”Når man tager triptanerne flere dage end de anbefalede ni, oplever man formentlig blot en lindring af sine smerter. Og så har triptanerne ikke den effekt, som de ifølge studierne er dokumenteret til at kunne have. En behandling, som ikke kan gøre patienten smertefri, er ikke den optimale behandling. Det bygger ikke på nogen evidens at forsøge at dæmpe sine smerter med triptaner mere end ti dage om måneden, fordi det netop kan føre til medicininduceret migræne,”  siger han.

Jakob Møller Hansen tilføjer, at lægen, som udskriver triptanerne, vil have et forklaringsproblem, hvis han eller hun udskriver triptaner til mere end ti dage:

”Vi risikerer at gøre folk syge og dårlige, fordi flere vil gå fra episodisk til kronisk smerte, hvis vi eksempelvis begynder at anbefale dagligt brug af triptaner.”

Jakob Møller Hansen medgiver dog, at ikke alle patienter er ens og at nogle formentlig oplever gavn af mere end ni dages behandling med triptaner.

”Vi er dog nødt til at fastligge nogle generelle guidelines for behandlingen af hensyn til patienternes sikkerhed – og her støtter vi os naturligvis til den forskning, som ligger til grund,” siger han.

Ifølge forskning udvikler 2,5 procent af mennesker med migræne hvert år medicinoverforbrugshovedpine. Det er mere end 12.000 danskere. 

Foreningen Migræne Danmark mener ikke, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at et stort forbrug af de såkaldte triptaner kan give medicininduceret hovedpine. De mener nærmere, at det kan være de smertestillende håndkøbspræparater, som migrænikerne tager i stedet for triptanerne, som udgør risikoen.Men Jakob Møller Hansen tilbageviser påstanden og siger, at han læner sig op ad adskillige internationale studier, som viser, at risikoen for at gå fra at have forbigående til kronisk migræne stiger efter ni dages forbrug af triptaner.

At lægerne ikke vil udskrive recept på triptaner til mere end ni dage om måneden er helt i tråd med de praktiserende lægers vejledning for migrænebehandling, Referenceprogrammet for hovedpine – og også med Nationalt Videnscenter for Hovedpines anbefalinger.

En ond cirkel

Begrænsningen på ni dages behandling med triptaner bevirker, at mange migrænikere bliver nervøse for at tage den medicin, som kunne give dem et rimeligt liv, mener redaktøren af Migrænenyt, Anne Egelund.

Migrænikerne tyer derfor til smertestillende håndkøbsmedicin. Og det er en ond cirkel, mener hun, fordi der er god dokumentation for, at smertestillende midler som f.eks. Treo og Kodymagnyl og NSAID-midler som Ibuprofen giver medicinoverforbrugshovedpine ved vedvarende brug i få måneder.

Migræneforeningen har i det seneste nummer af medlemsbladet MigræneNyt gennemgået forskningen på området og kan ingen dokumentation finde for, at mere end ni triptandage om måneden i sig selv kan give migræne. Derfor bad Migræne Danmark Nationalt Videnscenter for Hovedpine om at sige hvilken forskning, der ligger til grund for anbefalingerne på de maksimalt ni triptandage. Nationalt Videnscenter for Hovedpine sendte derefter foreningen en amerikansk forskningsartikel fra 2012. Men den forskningsartikel er problematisk, mener Migræne Danmark, da lægen bag forskningsartiklen refererer forkert til resultaterne i en afgørende undersøgelse. Foreningen Migræne henholder sig mere specifikt til, at det ikke står noget om i undersøgelsen, at triptaner er associeret med medicinoverforbrugs-hovedpine.

Jakob Møller Hansen understreger, at der er forskning, som viser, at den medicininducerede hovedpine ganske rigtigt kan fremkaldes af håndkøbsmedicin - men altså også af et overforbrug af triptaner.

”De store amerikanske studier (se fuldstændig kildeliste nederst i artiklen) viser, at risikoen for at gå fra at have forbigående, episodiske migræneanfald til at lide af kronisk migræne stiger efter ni dages forbrug af triptaner. Triptaner bliver desuden lig andre former for behandling mod migræne ofte mindre effektive, hvis man tager dem oftere end anbefalingen på de ni dage. De har altså større og bedre effekt på migrænen, hvis man holder sig under de ni dage,” siger han.  

Ifølge forskning udvikler 2,5 procent af mennesker med migræne hvert år medicinoverforbrugshovedpine. Det er mere end 12.000 danskere. 

 

KILDER:

Flere internationale studier peger ifølge Jakob Møller Hansen på, at et triptan-overforbrug er en risikofaktor for udvikling af medicinoverforbrugshovedpine, og at brug af triptaner hos patienter med episodisk migræne er associeret med en øget risiko for kronisk migræne som øges med antal behandlingsdage.  

Headache. 2013 Nov-Dec;53(10):1548-63. doi: 10.1111/head.12201. Epub 2013 Aug 28.

J Headache Pain. 2018 May 24;19(1):38. doi: 10.1186/s10194-018-0865-z.

 

LÆS OGSÅ:

 

Del artiklen med dine venner