Målrettet behandling øger overlevelsen for yngre kvinder med fremskreden brystkræft

ASCO: Tilsætning af lægemidlet Kisquali til standard hormonbehandling forbedrer signifikant overlevelsen for kvinder før overgangsalderen, som har fremskreden HR-positiv/HER2-negativ brystkræft. 

Det viser resultaterne af forskning præsenteret på kræftkongressen ASCO, der holdes i Chicago og offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine. Her viser det sig, at overlevelsesraten efter 42 måneders opfølgning var 70 procent for kvinder, der fik Kisquali sammen med hormonbehandling, sammenlignet med 46 procent for kvinder, der kun modtog hormonbehandling.

"Forsøget udkommer med et rigtigt flot resultat. Det ser faktisk ud til, at de solide forbedringer, man tidligere fandt i den progressionsfri overlevelse (periode uden tilbagefald, red.), også kan overføres til overlevelse. Det er samtidig glædeligt, at en så effektiv behandling har så forholdsvis få bivirkninger," siger overlæge Ann Knoop fra Onkologisk Klinik på Rigshospitalet.

I studiet blev 672 kvinder tilfældigt tildelt behandling med enten Kisquali (en tablet) eller en placebotablet. Alle kvinder modtog også Zoladex, som er hormonbehandling i sprøjte, og som undertrykker østrogen, samt enten Femara eller Arimidex, som reducerer østrogenproduktionen, eller tamoxifen, der er blevet brugt til behandling af brystkræft i over 40 år og virker ved at blokere virkningerne af østrogen i brystvævet.

Efter en gennemsnitlig opfølgning på 34,6 måneder modtog 173 kvinder (26 procent) stadig behandlingerne. Heraf modtog 116 (35 procent) af kvinderne Kisquali og 57 (17 procent) placebo.

Kvinderne, der fik Kisquali, levede gennemsnitligt 23,8 måneder uden, at sygdommen udviklede sig. Det samme gjorde sig gældende for 13 procent af de kvinder, der fik placebo. Samlet set blev der set en relativ reduktion i risikoen for dødsfald på 29 procent.

Desuden var overlevelsesgraden 71 procent og 70 procent for kvinder, der tog Kisquali i kombination med hhv. tamoxifen eller Femara/Arimidex, sammenlignet med en overlevelsesrate på hhv. 55 procent og 43 procent for kvinder, der fik placebo i kombination med tamoxifen eller Femara/Arimidex.

Næste skridt for forskerne er at foretage analyser, der kan hjælpe dem med at bestemme, hvilke kvinder der kan have mest gavn af Kisquali.

Forekomsten af fremskreden brystkræft er stigende på verdensplan, og sygdommen er den største årsag til kræftdød hos kvinder i alderen 20-59 år.

Emner: brystkræft ASCO19

Del artiklen med dine venner