
Arne Astrup: Spis æg med sund samvittighed
Trods enkeltstående befolkningsundersøgelsers resultater viser den samlede evidens, at æg er sunde, og at æggespisning ikke bidrager til hjertekarsygdom., skriver professor Arne Astrup i ny klumme.
Når man ser tilbage på årtiers kostråd, der advarer mod fødevarer, som forbrugerne elsker, så er der heldigvis gode nyheder. Listen over fødevarer, hvor ny forskning har tvunget os til at trække advarslerne tilbage er voksende: Chokolade, ost, kaffe, moderat forbrug af øl og vin, men også æg.
Desværre har kostråd ofte været baseret på antagelser og forudsigelser baseret på enkelte næringsstoffer som kolesterol og mættet fedt. Det er 70 år siden, at Keys´'Seven Countries Study undersøgte sammenhængen mellem kost og hjerte-karsygdom hos mænd fra forskellige befolkninger verden over og fandt en positiv sammenhæng mellem indtagelsen af kolesterol fra kosten og forekomsten af hjerte-kar-sygdomme. Undersøgelsens tværsnitskarakter anses for at være mangelfuld i nutidens standarder, men dens konklusion om, at kolesterol fra kosten øger kolesterol i blodet, hvilket igen øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, og at det daglige indtag af kolesterol bør begrænses til 300 mg / dag, har påvirket kostvejledningen siden. Mængden af kolesterol i et æg er 200-250 mg, så det er nemt at spise for meget. Heldigvis kan vi i dag konkludere, at der ikke er videnskabelige grunde til at begrænse kostindtaget af kolesterol og æg, og sundhedsmyndighederne verden over har konkluderet, at der ikke er belæg for at begrænse indtaget af æg.
Æg er faktisk en meget næringsrig fødevare, der indeholder en bred vifte af vigtige næringsstoffer, herunder protein, D-vitamin, jod, selen, jern, folat og langkædede n-3 fedtsyrer, der kun er tilgængelige i få andre fødevarer. Desuden er æg den vigtigste kilde til cholin og lutein, som er vigtige for at bevare et godt syn. De fleste af disse næringsstoffer er til stede i æggeblommen, og et helt æg indeholder alle de næringsstoffer, der er nødvendige for at omdanne en enkelt celle til en komplet kylling.
At æg er frikendt skyldes, at et voksende antal befolkningsstudier har sat spørgsmålstegn ved sammenhængen mellem kolesterol fra kosten, som fra æg, og blodets kolesterol-niveauer. I de nyere studier af høj kvalitet finder man ingen sammenhæng mellem indtag af æg og risiko for hjerte-kar-sygdom. Og den svage mistanke om, at æg ikke er godt for diabetikere er også aflivet. Lodtrækningsstudier, hvor patienter er sat til enten at spise flere æg dagligt eller ingen æg, har vist gavnlige virkninger på vægt og markører for diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Æg hæver det gode HDL-kolesterol og påvirker LDL-kolesterol til at være mindre tilbøjelig til at fremme åreforkalkning.
Et nyt stort amerikansk befolkningsstudie, der fandt en svag sammenhæng mellem æg og dødelighed, har netop trukket store overskrifter i medierne verden rundt. I studiet indgik næsten 30.000 personer, som er blevet fulgt i gennemsnit i 17,5 år, hvorunder nye tilfælde hjertekarsygdom samt dødelighed blev registreret. Indtagelse af kolesterol fra kosten, herunder indtagelse af æg, var forbundet med øget risiko, og forfatterne vurderede, at for hvert ekstra halvt æg, som man indtog daglig, voksede risikoen for hjertekarsygdom med 6 procent. Men ét nyt befolkningsstudie med en lang række svagheder bør ikke ændre på vores positive syn på æg.
Studiet har nemlig kun vurderet kost og livsstil én gang og så fulgt personerne i 17,5 år uden at have informationer om ændringer i kost og andre forhold af betydning. Man finder ingen øget risiko for iskæmisk hjertesygdom, men derimod øget ikke-kardiovaskulær mortalitet. Disse fund samt manglen på biologiske mekanismer, som kan sandsynliggøre, at disse sammenhænge er kausale, styrker mistanken om, at et højt indtag af æg ikke er en aktør, men snarere en markør for en usund livsstil. Det understøttes af, at det stort set kun er i USA, at man i befolkningsstudier kan finde disse sammenhænge, mens man i Europa ikke finder dem.
For så vidt angår personer med type 2-diabetes, viser nyere undersøgelser af høj kvalitet, at der ikke er behov for bekymring, forudsat at æg spises som led i en sund, varieret kost. Så på trods af æggets høje indhold af kolesterol og mættet fedt fra æggeblommen, så er der ingen grund til at spise omeletter uden blommen.
Fuld artikel inklusive referencer kan læses på http://arneastrup.dk/?p=293