”Det værste er ikke mine hudproblemer, men alle de udfordringer som bl.a. gigtsmerter, sukkersyge og angst, der er fulgt med i mit tilfælde,” siger Birgitte Snedker-Sørensen.

Psoriasispatient: ”Det værste er ikke mine hudproblemer”

Psoriasispatient Birgitte Snedker-Sørensen kæmper dagligt med at holde humøret højt for sin datter og mand, selv om listen af sygdomme, hun rammes af, kun synes at blive længere og længere. 

”Psoriasis rammer ikke kun min hud. Den er i alt, hvad jeg foretager mig”

Sådan lyder det fra 46-årige Birgitte Snedker-Sørensen, der er en af mange psoriasispatienter med følgesygdomme. Hun har haft psoriasis, siden hun var 8 år og fik konstateret psoriasisgigt, da hun var 12 år. Siden da er der kun kommet flere sygdomme til listen.

”For tre år siden fik jeg et ildebefindende og blev hastet på hospital, hvor jeg fik lavet en række undersøgelser, som viste, at jeg havde en godartet svulst i hjernen. Undersøgelserne viste også, at jeg har type 2-diabetes, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol - højst sandsynligt forbundet med min psoriasissygdom. Det gav mig virkelig et chok,” siger Birgitte Snedker-Sørensen.

Selvom følgesygdomme rammer flertallet af psoriasispatienter, så er det konsekvent kommet bag på både Birgitte og hendes læger, når et nyt problem er dukket op, fortæller Birgitte Snedker-Sørensen. Det er nemlig ikke standardprocedure på alle hospitaler at screene psoriasispatienter for følgesygdomme, og det er ikke mange patienter, som ved, at følgesygdomme kan være et problem, når man har psoriasis, viser en rundspørger blandt Psoriasisforeningens medlemmer.

På den måde var det et held i uheld, at lægerne opdagede, at Birgitte har forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol, da det kan være en livsfarlig kombination, hvis det ikke behandles. Derfor er hun i dag ekstra opmærksom på mulige følgesygdomme.

Psoriasis rammer også psyken

Psoriasis sætter sig ikke kun i kroppen. Den rammer også psyken. Mange patienter med betændelsessygdomme som psoriasis bliver i højere grad ramt af depression og angst, og det kan derfor være en daglig kamp at holde humøret oppe. Det oplever Birgitte også, men hun har gennem livet lært sig selv strategier til at holde humøret højt. 

”Det er hver dag en udfordring ikke at falde ned i et hul. På de gode dage gør jeg mere end helbredet måske tillader, men jeg fokuserer på de ting, der giver mening for mig, og som gør mig glad. Jeg sørger for at omgive mig med positive mennesker. Solens lys og varme har en stor effekt på mig og mit energiniveau. I år har vi f.eks. været i Spanien i nogle uger, før det blev sommer i Danmark. Det fyldte mig med energi,” siger Birgitte Snedker-Sørensen.

Det er samtidig vigtigt for Birgitte at holde sig sund og aktiv, så vidt det er muligt.

”Det ligger hele tiden i mit baghoved, at jeg kan blive ramt af noget nyt. Jeg er derfor blevet meget mere opsøgende og opmærksom på mulige følgesygdomme end tidligere. Jeg forsøger at leve sundt og være i bevægelse. Jeg cykler, træner i vand og har nogle øvelser, og så kører jeg rundt til alle de fritidsaktiviteter, som min datter deltager i. Men når jeg overskrider min grænse, for hvad jeg kan, så rammer det hårdt, og så skal jeg bruge nogle dage til at restituere,” siger Birgitte Snedker-Sørensen og fortsætter:

”Det værste er ikke mine hudproblemer, men alle de udfordringer som bl.a. gigtsmerter, sukkersyge og angst, der er fulgt med i mit tilfælde.”

Psoriasis påvirker hele livet

I det meste af Birgittes liv har sygdommene haft indflydelse på både store og små livsvalg. Som teenager kunne hun ikke gå i byen, feste eller dyrke sport som sine venner. Sygdommene og lægemidlerne gjorde hende ekstra træt, og smerterne fra leddene forhindrede hende i at være fysisk aktiv. Efter gymnasiet forsøgte hun at finde en karrierevej, der harmonerede med hendes sygdomme, men måtte se sig nødsaget til at blive førtidspensioneret som 23-årig, da hun ikke havde andre muligheder. Angsten over, hvordan hendes liv og fremtid nu skulle udarte sig, ramte hende.

Hun betragtede vennerne få job, kærester og stifte familier. Selv havde hun afskrevet at skulle have børn. Hun tænkte, at det var umuligt med gigten, som især tog en stor del af hendes mobilitet og livskvalitet i 20’erne. Udsigten til at ende i kørestol var stor. Hun tænkte derfor ikke, at det var muligt for hende at være en god mor. Det ændrede sig dog, da hun mødte Bjarne.

”Da jeg blev kærester med Bjarne, og vi begyndte at snakke om børn, havde jeg stadig meget modstand mod idéen. Jeg troede ikke, at det var praktisk muligt for mig at være en god mor med kronisk sygdom i så svær grad. Bjarne gav mig mod til at tænke anderledes. Han sagde til mig, at bare fordi man har gigt og ikke altid kan gøre det samme som andre, betyder det ikke, at man skal holde sig fra at stifte familie. Det gav mig en tro på, at vi kunne gøre det,” siger Birgitte Snedker-Sørensen.

Det er dog ikke altid lige let at få børn, når man er hårdt ramt af psoriasis. Det kan nemlig være fulgt af en hormonel ubalance. Efter otte år lykkedes det dog endelig for Birgitte at blive gravid ved hjælp fra fertilitetsbehandling, og i dag har hun en seksårig datter, som fylder hendes liv med glæde.

”Det var en stor lykke at få min datter. Jeg prøver at leve et liv, som er så normalt, som jeg kan, og jeg vil råde andre patienter til ikke at lade sig bremse af deres sygdom, men tro på, at man stadig kan være gode forældre og leve et godt liv, selvom man er hårdt ramt,” siger Birgitte Snedker-Sørensen.

 

LÆS OGSÅ:

Bo

Overlæge: ”Psoriasis er mere end blot en hudsygdom”

Kun få psoriasispatienter ved, at de kan være i risiko for at udvikle alvorlige følgesygdomme, så ...

 

FAKTA: Velkendte følgesygdomme til psoriasis

 • Leddegigt (psoriasisgigt)
 • Type 2-diabetes
 • Hjertekarsygdom, såsom forhøjet blodtryk og åreforkalkning
 • Depression og angst

 

 

FAKTA: Effektiv behandling af psoriasis kan sænke risikoen for følgesygdomme

En del forskning peger på, at det også hjælper på følgesygdommene, hvis man sørger tidlig indsats og effektiv behandling af psoriasis-sygdommen. Hvis patienten er overvægtig på grund af nedsat mobilitet, skal der sættes ind med methotrexat og biologisk medicin, vurderer Michael Heidenheim.

 

 

Fakta: 5 tegn på, at du ikke kun har psoriasis

 • Kan du høre dit hjerte slå i øret, når du sidder stille? Så kan det være et tegn på højt blodtryk
 • Har du rygsmerter eller gør dine led ondt, når du bevæger dig? Så kan det være et tegn på psoriasisgigt
 • Er du oftere trist og ked af det end glad? Så kan det være et tegn på en depression
 • Oplever du ofte åndenød eller trykken i brystet? Så kan det være et tegn på hjertekarsygdom
 • Oplever du gentagne infektioner? Så kan det være et tegn på diabetes

 

Udviklet af Psoriasisforeningen i samarbejde med overlæge og hudspecialist Michael Heidenheim

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Redaktionen

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
  Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Ebbe Fisher - generelt 
  Mads Moltsen - gastrologi
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os

Redaktionen

Redaktion

 

Tilknyttede journalister

 • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
  Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Ebbe Fisher - generelt 
  Mads Moltsen - gastrologi
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os

catch(err){alert('The form could not be submitted '+err);return false;}"/>