Stor dansk undersøgelse kortlægger senfølger i hormonsystemet

I den største undersøgelse af sin slags har Kræftens Bekæmpelse kortlagt, hvilke senfølger tidligere kræftpatienter har risiko for at få i form af sygdomme, der rammer kroppens hormonsystemer. Det er viden, som kan bruges til at opdage senfølgerne tidligt og måske mindske omfanget.

Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift JAMA Network Open.

Undersøgelsen er baseret på 32.548 tidligere kræftpatienter diagnosticeret med kræft i alderen 15-39 år. Kontrolgruppen bestod af 188.728 danskere uden kræft. 

Resultaterne viser, at patienterne havde 73 procent større risiko for at blive indlagt på grund af sygdomme relateret til hormonsystemet. Det tal dækker over, at der blandt kræftoverleverne var 2.129 personer, der blev indlagt af denne årsag, mod et forventet antal på 1.232 personer.

De nye resultater viser også, at der er stor forskel på, hvilke senfølger patienterne har risiko for, afhængig af den oprindelige kræftsygdom. Eksempelvis er der særlig høj risiko for stofskiftesygdomme hos patienter, der har haft Hodgkin lymfom, som ofte behandles med stråleterapi mod skjoldbruskkirtlen.

Detaljeret viden om, hvilke senfølger bestemte patienter risikerer, er viden, som i fremtiden kan komme patienterne til gavn, påpeger læge Mette Vestergaard Jensen fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som har stået i spidsen for den nye forskning.

"Jo mere vi ved om, hvilke sygdomme kræftoverleverne risikerer at få, desto bedre kan vi være opmærksomme på symptomer og sætte tidligt ind med behandling og dermed mindske omfanget. Vores resultater giver også anledning til yderligere undersøgelser af, om man måske kan vælge behandlingsmetoder eller kombinationer af behandling, der giver den samme gode overlevelse men færre senfølger," siger Mette Vestergaard Jensen i en pressemeddelelse. 

Og der er god brug for viden om senfølger hos kræftpatienter. Problemerne med senfølger er nemlig større end vist i den nye undersøgelse, som kun har medregnet de senfølger, der kræver hospitalsindlæggelse. Det vil sige, at der er et meget større antal patienter med senfølger, som eksempelvis kun kommer til deres egen læge med problemerne.

Emner: senfølger senfoelger

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift