Vægttab giver god effekt på søvnapnø

Nye søvnundersøgelser af patienter, tilknyttet Dansk Center for Søvnmedicin, viser, at vægttab betyder færre apnøer. Hos nogle forsvinder apnøerne helt.

Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet Glostrup Hospital har siden 2011 tilbudt patienter med søvnapnø og forhøjet BMI, at de efter et vægttab på over ti kilo kan få en fornyet søvnundersøgelse. Den allerførste registrering af, hvad vægttab betyder for søvnapnø hos ni patienter, viser, at alle deltagere har et markant fald i AHI (Apnø-Hypapnø-Indeks), og hos nogle forsvinder søvnapnøen helt.

Vink med en vognstang

Selvom målinger af 31 patienter, som databasen på nuværende tidspunkt indeholder, ikke udgør et statistisk materiale, er det, som sygeplejerske Marianne Borch udtrykker det, et vink med en vognstang.

”Vi skal samle flere resultater. Men mønsteret er det samme hos alle de patienter, vi indtil nu har målt på. Efter vægttab er der entydigt færre eller ingen søvnapnøer,” siger hun.

Fokus på vægten

Som antallet af overvægtige stiger over hele verden, stiger også forekomsten af søvnapnø. Både erfaringerne fra Glostrup og internationale undersøgelser peger på vægttab som en løsning for rigtigt mange mennesker, der lider af søvnapnø. På Dansk Center for Søvnmedicin gør man derfor også meget ud af at fortælle om sammenhængen mellem vægt og søvnapnø.

”Vi er meget opmærksomme på at tale med patienterne om vægten,” siger Marianne Borch.

”Men selve søvnapnøen kan forhindre vægttab. Når ilttilførslen falder mange gange i løbet af natten, fordi man holder op med at trække vejret, så er man træt om dagen. Der er intet overskud til at motionere, og det eneste, man har behov for efter en arbejdsdag, er at ligge på sofaen. For nogle mennesker kan det betyde, at de kommer i behandling først, så de kan mobilisere det overskud, et vægttab kræver.”

Fald i søvnapnøer motiverer til vægttab

Vægttabet giver patienter med søvnapnø flere muligheder for at leve sundere. Og det er også Marianne Borchs erfaring, at faldet i søvnapnøer er meget motiverende for at lægge livsstilen om.

”Når søvnapnøerne falder i antal eller helt forsvinder, bliver man friskere, og det bliver mere overskueligt at træne og beskæftige sig med kostændringer,” siger hun.

Det er dog ikke alle med søvnapnø og et forhøjet BMI, der kan tabe sig ved egen hjælp og på den måde slippe af med søvnapnøen. De stærkt overvægtige kan have brug for invasive indgreb for at slippe af med overvægten og dermed den søvnapnø, der bidrager til en øget risiko for at udvikle en lang række livsstilssygdomme.

”Søvnapnø er en risikofaktor for hjertekarsygdomme, diabetes etc., Og de patienter, der er kraftigt overvægtige, bliver henvist til gastic bypass,” siger Marianne Borch,

 

 

 

Diagrammet viser antallet af vejrtrækningspauser i timen (AHI) i forhold til vægtabet.

Emner: overvægt søvnproblemer søvnapnø apnø apnoe

Del artiklen med dine venner