"Helt at afvise medicinsk cannabis kan nemt blive værdiladet og ikke en faglig beslutning, som i sidste ende kan få uheldige konsekvenser for patienter, der tit mangler lægelig rådgivning omkring om korrekt dosering af cannabis,” siger Peter Leutscher.

Læger danner forum for forskning i medicinsk cannabis

Læger går nu sammen om at danne et nyt klinisk ’Forum for Vidensbaseret Cannabinoid Forskning’ i Danmark, hvor læger og forskere med interesse for medicinsk cannabis kan være med til at samle og dele viden om cannabis som behandling.

Blandt initiativtagerne er professor ved Aalborg Universitet og leder af Center for Klinisk Forskning ved Regionshospital Nordjylland, Peter Derek Christian Leutscher.

”Vi har modtaget en kostbar uddannelse af samfundet, og vi har på mange måder ansvar og pligt til at hjælpe og rådgive patienterne i forhold til deres beslutning om behandling med medicinsk cannabis. Også allerede nu på dette tidlige tidspunkt, hvor der endnu mangler tilstrækkelige kvalitetsdata for gavn og risiko. Det bør ikke være afgørende, hvilken holdning man nu må måtte have som læge i forhold til cannabis. Helt at afvise medicinsk cannabis kan nemt blive værdiladet og ikke en faglig beslutning, som i sidste ende kan få uheldige konsekvenser for patienter, der tit mangler lægelig rådgivning omkring om korrekt dosering af cannabis,” siger Peter Leutscher om baggrunden for, at han er gået ind i arbejdet med at få etableret det nye forskerforum, som holder sit første fagligt videnskabelige møde for særligt interesserede 5. september i år.

En anden medinitiativtager til det nye faglige forum er praktiserende læge i Kolding, Bent Damgaard, som selv nogle gange udskriver medicinsk cannabis, men som samtidigt også godt kan forstå sine ofte skeptiske kolleger:

”Det er meget svært som praktiserende læge at få kvalificeret viden om medicinsk cannabis. Den viden, som vi har nu, bygger i alt for høj grad på anekdoter. Det er mit håb, at vi med det nye forum kan få iværksat ny forskning. Men også at læger og forskere her kan udveksle og få systematiseret kliniske erfaringer, så vi kan få den danske viden, som er nødvendig for at finde ud af, hvordan vi læger bedst muligt håndterer medicinsk cannabis til gavn for vore patienter,” siger Bent Damgaard.  

Peter Leutscher mener, at tiden ikke er til at vente for de mange patienter, som i dag er alene om at tage cannabis helt uden deres læges hjælp og rådgivning, og han er allerede i fuld gang med at iværksætte en videnskabelig undersøgelse af kræftpatienters reaktioner på cannabis som supplement til den konventionelle, palliative behandling.

”Vi gør det, fordi vores palliative kolleger fortæller, at mellem 30 og 40 procent af deres patienter på egen hånd selvmedicinerer med cannabis. Patienterne, som står helt alene i et vanskeligt sygdomsforløb, er meget ofte uden hjælp til at håndtere cannabisbehandlingen i forhold til doseringer og bivirkninger. Så der er lige nu et kæmpe behov for mere klinisk viden, som læger vil kunne gøre brug af i forhold til at vejlede deres patienter,” forklarer Peter Leutscher om baggrunden for studiet, som er et open label studie, hvori der skal indgå 300 kræftpatienter. I studiet vil patienterne blandt andet få hjælp til at træffe et informeret valg om cannabis som supplement til den konventionelle palliative behandling i forhold til indikation og optimal dosering. Studiet har til formål at undersøge potentielle positive virkninger af cannabis, men også bivirkninger, der måtte støde til.

Også Bent Damgaard finder det vigtigt at få danske forskningsresultater hurtigst muligt:

”Der sker rigtigt meget i verden lige nu omkring medicinsk cannabis. Men eftersom der ikke findes nogen klokkeklar evidens, skal vi være forsigtige, men dog ikke så forsigtige, at vi lægger armene over kors og bare siger nej. Mange af vi praktiserende læger har patienter, som allerede tager den medicinske cannabis. Det gør de med eller uden vores hjælp, så vi skylder dem, at vi får forsket i evidensen for cannabinoider, så vi kan få afklaret situationen,” siger Bent Damgaard.

Emner: cannabis medicinsk cannabis

Del artiklen med dine venner