600 danskere får hvert år tarmkræft, fordi de spiser forarbejdet kød

Vi har hørt det flere gange: Vi kan minimere vores risiko for at få tarmkræft ved at spise mindre af det røde og forarbejdede kød – det røgede og saltede kødpålæg. Men for første gang har forskere fra Kræftens Bekæmpelse nu i det såkaldte Prevent-studie også sat tal på, hvor mange tilfælde af tarmkræft, vi herhjemme potentielt kan undgå ved at gå i en bue uden om det forarbejdede kød.

Tarmkræft er den tredje mest udbredte kræftform i Danmark: 5.000 danskere får hvert år konstateret tarmkræft, og hvert år dør 1.900 af os på grund af sygdommen. Men ifølge de nye beregninger fra Prevent-studiet, kan der årligt forebygges 600 tarmkræft-tilfælde, som kan henføres direkte til, at vi spiser forarbejdet kød som pølse, bacon og saltkød, forklarer projektchef i Kræftens Bekæmpelse og medforfatter til studiet, Gitte Laub Hansen:

”Alle former for kød indeholder såkaldt hæm-jern. Det i sig selv er en ulempe, fordi det, når det kommer ned i tarmen, kan skabe kræftfremkaldende stoffer og forbindelser. Næste trin er, at vi forarbejder kødet: Vi tilfører det salt, nitrit og røgpartikler for at forbedre smag og holdbarhed. Det i sig selv er særligt kræftfremkaldende. Derfor er budskabet nu, at vi bør spise mindre kød i det hele taget – og især mindst muligt forarbejdet kød. Bedst er det fuldstændig at undgå at spise forarbejdet kød.”

Desværre er vi danskere rigtig glade for de forarbejdede kød-produkter, som vi gerne putter i madpakken. Men vi bør og kan med fordel forsøge gradvist at ændre gamle, indgroede vaner, siger Gitte Laub Hansen. Der er nemlig et stort potentiale for at forebygge tarmkræft, hvis vi ændrer vores madvaner.

”I madpakken kan hamburgerryg, skinke, salami og hønsesalat med fordel erstattes af kartoffel-madden, ægge-madden og silde-madden. Og på middagsbordet kan kylling og fiskefilet vælges frem for pølser og bayonneskinke.”

Gitte Laub Hansen understreger dog, at det stadig er udmærket at, der er kød på middagsbordet op til tre gange ugentligt. De andre dage kan man spise fisk eller fjerkræ.

”Vi hiver ikke bøfferne ud af munden på folk. Det er stadig ifølge de gældende kostråd i orden at spise op til 500 gram rødt kød om ugen. Men det forarbejdede kød, alt hvad der er saltet og røget – og også det forarbejdede fjerkræ, bør vi helt lade ligge.”

Gitte Laub Hansen understreger, at et enkelt stykke med spegepølse i ny og næ selvfølgelig ikke er livsfarligt. Der er andre livsstilsfaktorer, der samlet set er skyld i flere kræfttilfælde end det forarbejdede kød:

”Men et mindre indtag af forarbejdet kød vil klart gavne danskernes sundhed og nedsætte risikoen for tarmkræft.”  

I de danske kostråd er der endnu ikke taget stilling til det forarbejdede kød, men ifølge de europæiske kræft-råd er budskabet, i øvrigt helt på linje med Kræftens Bekæmpelses studie og med andre internationale studier: Man bør helt undgå det forarbejdede kød.  

”Risikoen for tarmkræft er større, jo mere forarbejdet kød og fjerkræ vi spiser. Vi kan derfor ifølge Preventforebygge 22.000 tilfælde af tarmkræft over de næste 30 år, hvis vi undgår forarbejdet kød fra i dag af.

 

 

Fakta: Om ’Prevent’ 

Tallene på kød danskernes forbrug af kød og sammenhængen med tarmkræft, er fra Prevent-studierne, der er udarbejdet for tobak, overvægt, alkohol - og nu også forarbejdet kød. Beregningerne ligger til grund for fremskrivningen af de forskellige risikofaktorer. Forskere har i dette tilfælde fodret beregningsmodellen med en række data om bl.a. kræftforekomst, befolkningstilvækst og mængden af forarbejdet kød- og fjerkræ, vi spiser herhjemme. Det fremgår af den undersøgelse, forskerne fra Kræftens Bekæmpelse netop har fået offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Cancer Epidemiology.

 

 

Fakta om tarmkræft – og kræft generelt:

  • Tarmkræft er den tredje største type kræft i Danmark
  • Hvert år får næsten 5.000 danskere konstateret tarmkræft
  • Hvert år dør næsten 1.900 danskere af tarmkræft
  • Fire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges
  • Hver dag får 97 danskere konstateret kræft – det er knap 34.500 tilfælde om året
  • Hver dag dør 42 danskere af kræft – det er 15.400 dødsfald om året
Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Redaktionen

Redaktion

Chefredaktører

Kristian Lund
kristian@medicinsketidsskrifter.dk

Nina Vedel-Petersen
nina@medicinsketidsskrifter.dk

Redaktionschef

Helle Torpegaard
helle@medicinsketidsskrifter.dk

Research

Birgitte Gether
Jan Fuhs (automatiseret research)

Webmaster

Tilknyttede journalister

Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
Jette Marinus - respiratorisk
Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
Grit Blok - dermatologi 
Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
Maibrit Jürs - reumatologi 
Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
Annette Lausten - gastroenterologi
Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os

Om os

Persondatapolitik

Kontakt

Mail til redaktionen

Annoncer

Annonceformater

Medicinske Tidsskrifters medier

www.medicinsketidsskrifter.dk
www.propatienter.dk
www.medicinsktidsskrift.dk
www.onkologisktidsskrift.dk
www.haematologisktidsskrift.dk
www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
www.diagnostisktidsskrift.dk
www.mstidsskrift.dk

Redaktionen

Redaktion

Chefredaktører

Kristian Lund
kristian@medicinsketidsskrifter.dk

Nina Vedel-Petersen
nina@medicinsketidsskrifter.dk

Redaktionschef

Helle Torpegaard
helle@medicinsketidsskrifter.dk

Research

Birgitte Gether
Jan Fuhs (automatiseret research)

Annoncer

Kommerciel chef Anders From

Anders@medicinsketidsskrifter.dk

mobil: 29898690

Tilknyttede journalister

Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
Jette Marinus - respiratorisk
Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
Grit Blok - dermatologi 
Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
Maibrit Jürs - reumatologi 
Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
Annette Lausten - gastroenterologi
Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os

Om os

Persondatapolitik

Kontakt

Mail til redaktionen

Annoncer

Annonceformater

Medicinske Tidsskrifters medier

www.medicinsketidsskrifter.dk
www.propatienter.dk
www.medicinsktidsskrift.dk
www.onkologisktidsskrift.dk
www.haematologisktidsskrift.dk
www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
www.mstidsskrift.dk
www.diagnostisktidsskrift.dk

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift