Foreløbig er de eneste produkter i forsøgsordningen med medicinsk cannabis to urtete-produkter.

Forskere vil skabe viden om cannabis

Forskere søger støtte til et landsdækkende forskningsprojekt med ca. 450 patienter. Projektet skal opfylde læger og politikeres ønske om mere viden om effekten af medicinsk cannabis.

»Vi hører ikke til dem, der siger, at det vil vi ikke, punktum. Det er en kendsgerning, at cannabisordningen er politisk vedtaget. Vi ved, at både politikere og patientforeninger er meget interesserede i det, og så må vi selvfølgelig prøve at følge med på det og benytte os af, at der nu er en mulighed for at blive klogere«.

Sådan siger overlæge Kristina Bacher Svendsen, Neurologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, til Ugeskrift for Læger.

Det er videnskabsfolk fra Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet og Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg, som gerne vil opfylde læger og politikeres ønske om mere viden om effekten af medicinsk cannabis. De søger derfor støtte til et landsdækkende forskningsprojekt med ca. 450 patienter. Tre af de fire indikationer, som Folketingets forsøgsordning med medicinsk cannabis nævner, er omfattet af projektet, nemlig sklerose, rygmarvsskade og neuropatiske smerter. Kun indikationen kvalme efter kemoterapi er ikke med.
Forskerne har sikret sig opbakning fra landets skleroseklinikker og de to centre for rygmarvsskade.

»Vi er en gruppe af læger her, på Rigshospitalet og på rygmarvsskadecentrene, som samlet har en stor erfaring med både neuropatiske smerter, spasticitet og kliniske forsøg, så det er helt oplagt, at vi får brugt den viden i denne sammenhæng«, siger Kristina Bacher Svendsen til Ugeskrift for Læger.

Forskernes erfaringer med egne patienter indikerer, at der er en effekt hos nogle patienter. Spørgsmålet er, om det kan lade sig gøre at identificere dem mere præcist.

»Der er en mindre gruppe, som har været svære at behandle med andet, og hvor cannabis øjensynligt har en god effekt. Der er nogle, der oplever, at der ligesom kommer ro på, når de får det. Når man har set det nogle gange, så har man indtryk af, at hos nogle er der en effekt. Der er også nogle, hvor det ikke har effekt«, siger overlæge Peter Vestergaard Rasmussen, Neurologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, til Ugeskrift for Læger.

Projektet bliver lavet efter videnskabelig standarder med forskellige grupper, som sammenlignes med hinanden, og hvor patienterne er blevet tilfældigt fordelt i grupperne og ikke er klar over, hvad de får. Der er fire grupper – en hvor patienterne får det euforiserende virkemiddel fra cannabis THC, en anden hvor patienterne får CBD, som ikke er euforiserende, en tredje hvor de får et blandingsprodukt af de to, og endelig den sidste hvor de får placebo, altså et uvirksomt stof.

Forskerne satser på 110-115 patienter i hver gruppe.

Projektet er med i bunken af de p.t. 12 ansøgninger, som Lægemiddelstyrelsen har modtaget. I alt har de politiske partier bag ordningen afsat 10 millioner kroner til videnskabelige undersøgelser i løbet af de fire år, forsøgsordningen løber.

Emner: multipel sclerose cannabis medicinsk cannabis forskning Kristina Bacher Svendsen Peter Vestergaard Rasmussen

Del artiklen med dine venner