Nu er medicinsk behandling af overvægt ikke til at komme uden om

Det er kommet lægemidler på markede, som er potente til mærkbare vægttab, og derfor er tiden vel inde til at tage medicinsk behandling af overvægt alvorligt. På en måde er det ufatteligt, at man ikke afsøger den slags muligheder, inden man skrider til kirurgi.

De danske diabeteslæger på den årlige diabeteskongres EASD i Berlin spærrede øjne op, da et upåagtet studie - som ovenikøbet endnu ikke publiceret - viste overraskende betydelig vægtreduktion foruden alle de traditionelle gevinster ved moderne diabeteslægemidler, altså forbedret glukosekontrol og reduktion af hjertekar-risici.

Bag lægemidlet, en såkaldt dual GIP og GLP-1 receptor agonist, står Eli Lilly, og nyheden førte omgående til mærkbare kursfald på Novo Nordisk aktien, og forklaringen er jo, at den danske medicinalkoncern er langt med at lancere sit nye lægemiddel, som netop har store gevinster på vægt, foruden både blodsukkerreduktion og hjertekar-fordele.

At straffe Novo Nordisk kan synes temmelig præmaturt eftersom, at Lillys lægemiddel er fem-seks år fra at komme på markedet, og det har stadig mange bivirkninger, som rammer store andele af patienterne med opkast og diarré.

Den slags børnesygdomme har Novo Nordisks lægemiddel ikke. Ikke desto mindre bragte nyheden de danske endokrinologer på kongressen langt op på begejstringsindikatoren. Tre af dem henvendte sig uafhængigt af hinanden til Medicinsk Tidsskrifts redaktion for at gøre opmærksom på nyheden, som de nærmest i munden på hinanden kaldte årets største begivenhed på EASD.

Den begejstring hænger sammen med, at endokrinologerne er begyndt at interessere sig alvorligt for overvægt. På det punkt har de været temmelig tvetydige.

Med Lillys nye lægemiddel, som er på vej, og Novo Nordisks semaglutid, som er lanceret til behandling af diabetes og på vej mod over at blive introduceret til overvægt, så har markedet fået lægemidler, som er potente til mærkbare vægttab, og derfor er tiden vel inde til at tage farmakologisk behandling af overvægt alvorligt.

På EASD dukkede et helt andet lægemiddel op til vægtreduktion, lircaserin, med et studie med nogen effekt på vægt. Men lircaserin er ikke markedsført i Danmark, og firmaet bag har undladt at søge om markedsføringstilladelse til Europa. Landets førende ekspert inden for overvægt, Bjørn Richelsen, professor ved Institut for Klinisk Medicin og overlæge på Aarhus Universitetshospital, efterspurgte ligefrem, at dette lægemiddel kunne blive introduceret i Danmark, simpelthen bare for at få alternativer.

Skulle det ske, vil lircaserin supplere andre lægemidler, som kan reducere vægt, også diabeteslægemidler. Ganske vist ikke på samme niveau som Lillys lægemiddel, men lægemidler som giver median vægtreduktion på 5 procent, f.eks. Novo Nordisks Saxenda, og den effekt er ikke til at kimse af, især ikke hvis man ser på de mulige vægttab. Bag medianer gemmer sig jo spredning, fra minimale vægttab på betydeligt under 3-4 kilo - til vægttab på væsentligt mere.

På en måde er det ufatteligt, at man ikke afsøger den slags muligheder, inden man skrider til kirurgi. Man kan jo sætte patienter i behandling, og hvis ikke der opnås et tilstrækkeligt vægttab, så kan medicinen skrottes. Opnås der til gengæld effekt, så kan det blive til starten på større vægttab, som kan reducere de betydelige, faktisk livstruende følgesygdomme ved alvorlig overvægt. Det kan da ikke være vanskeligt, når man tænker på alvoren ved kirurgi. Men sådan er det altså ikke idag.

Det giver god mening at komme i gang med at indtænke medicinsk behandling, inden det velsagtens bliver den dominerende løsning, også fordi det nu er givet at farmakologisk behandling af overvægt ikke vil være til at komme uden om.

Emner: overvægt fedmeoperation

Del artiklen med dine venner