Allan har et BMI på 40: Medicin og kalorietælling mit håb

Allan Bach

Trods sund kost og motion kan Allan Bach ikke tabe sig. Hans håb er, at medicin sammen med en sund livsstil måske kan gøre, hvad hverken kostomlægninger eller motion alene har evnet.

De har altid været der, de lidt for mange kilo, ikke som et socialt problem, men overvægten har haft alvorlige konsekvenser for 67-årige Allan Bachs helbred. To blodpropper, to hjertestop, problemer med øjnene og en omlægning af hovedpulsåren følges med forhøjet blodtryk, type 2-diabetes og forhøjet kolesterol. Listen af sygdomme, der relaterer sig til overvægt, er lang og antallet af piller tilsvarende mange.

Livsstilen er lagt om, og Allan har for længst skåret ned på rødvinen og lagt de 40 daglige cigaretter på hylden. Han spiser sundt og træner kredsløb tre gange om ugen i fitness centeret.

”Alligevel kan jeg ikke tabe mig, som jeg virkelig gerne vil,” siger han.

”Jeg synes, jeg gør meget, og i perioder, hvor jeg har været streng med kalorieindtaget, er det også lykkedes. Det holder bare ikke i længden. Der er brug for noget andet, et skub.”

Den fede livsstil

Da Allan Bach var ung spillede han fodbold og var meget aktiv. Alligevel har han været overvægtig hele sit liv.

”Min mor var også meget overvægtig, og jeg voksede op på landet i en madkultur der var præget af efterkrigstiden. Vi spiste sovs, kartofler og ikke særlig mange grøntsager,” siger han.

”Kosten skulle være mættende og nærende. Og det kunne ses på mig. Selvom jeg var meget aktiv og spillede fodbold, lå min kampvægt i de unge år altid omkring de 100 kilo.”

Senere i livet fik Allan et job, som indebar en masse rejseaktivitet rundt i Europa med hurtige, dårlige mellemmåltider og ikke mindst en masse stress. Og efterhånden var vægten oppe på 112 kilo.

”Jeg stoppede som 58-årig, fordi arbejdet var for stressende og gik ud over mit helbred,” siger han.

Medicinen virkede

Efter en operation i 2006 på grund af en udposning på hovedpulsåren, talte han med lægen om overvægten. Allan vejede nu 128 kilo, men på grund af den alvorlige sygdomshistorie var en gastrisk bypassoperation ikke aktuel, men han fik tilbud om

at være med i et medicinsk forsøg med et slankemiddel, som netop skulle testes på Rigshospitalet.

”Jeg var i den gruppe, der fik det aktive stof. Forsøget blev dog stoppet, inden det var færdigt, fordi der blev registreret psykiske bivirkninger og der forekom selvmord i USA,” siger han.

Selv mærkede Allan Bach intet til bivirkninger, men tabte sig 18 kilo.

Aldrig mere på kur

Ind imellem har der været nogen, der har prikket lidt til Allan Bach og ikke har kunnet forstå, at han ikke bare tog sig sammen. Men generelt har han ikke oplevet, at omgivelserne har set skævt til ham på grund af størrelsen.

”Måske er det lettere for mænd end for kvinder,” siger han.

”Begge mine voksne døtre har også måttet slås med vægten. De har vundet kampen, men skal hele tiden have et skarpt øje på livsstilen.”

Det har således primært været helbredet og problemer med at få tøj, der ikke strammer, der har været motiverende for, at Allan i årenes løb har prøvet mange forskellige kure. Vægtvogterne og Hvidovrekuren er bare nogle af dem. Fælles for dem er, at han har tabt sig, men taget det tabte på igen.

”Jeg er færdig med kure og den onde spiral, de starter,” siger han.

”Jeg har til gengæld haft stor glæde af online kalorieberegneren Madlog. Det er et konkret regneværktøj, som i perioder har hjulpet mig til at tabe mig op til 12 kilo. En kombination af Madlog, mindre portioner og en medicinsk behandling kan muligvis være det, der skal til for at jeg kan knække et BMI 40. Det har jeg planer om at tale med min læge om.”

Rimonabant med alvorlige bivirkninger

Det præparat, Allan Bach fik som forsøgsperson, er acomplia (rimonabant), et lægemiddel til behandling af svært overvægtige patienter med BMI over 30 eller overvægtige patienter med BMI over 27 med associerede risikofaktorer såsom type 2-diabetes eller dyslipidæmi.

Der er gennemført 4 kliniske forsøg med i alt 6.600 patienter. Og studierne viser alle et vægttab det første år i størrelsesordenen 4-5 kilo.

Forsøget blev lukket ned før tid, fordi der i USA viste sig at være alvorlige psykiske bivirkninger ved præparatet, bl.a. selvmord. Markedsføringstilladelsen er trukket tilbage, og præparatet kan ikke længere udskrives.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Medicinsk behandling plus livsstilsomlægninger

Der findes i dag flere forskellige lægemidler, som kan gives som supplerende behandling af overvægt og fedme:

Amfepramon nedsætter appetitten og øger forbrændingen. Amfepramon kan give afhængighedsproblemer og er i øvrigt ikke testet for virkning eller bivirkning over længere tid.

Bupropion/naltrexon virker appetitnedsættende og anvendes ved meget højt BMI over 30 eller højt BMI (27-30) og fx diabetes 2, forhøjet fedt i blodet eller forhøjet blodtryk.

Orlistat hæmmer fedtoptagelsen fra tarmen. Under behandling med orlistat skal du spise relativ fedtfattig kost, da et stort fedtindhold i maden kan give diarré.

Liraglutid er en såkaldt GLP-1-analog, der øger mæthedsfornemmelsen, så trangen til fødeindtagelse nedsættes.

Midlerne er altid et supplement til livsstilsændringer. Afhængig af præparatet vil medicinen typisk give et ekstra vægttab på 2-5 kg. Når man ophører med medicinen, ophører virkningen også, og vægten vil sædvanligvis stige.

Kilde: Pro.medicin.dk

Emner: overvægt Allan Bach

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift