Arne Astrup: En myte, at yoyo-slankekure er skadelige

Det er en almindelig antagelse, at det er usundt at svinge op og ned i vægt. Men to nye studier viser, at det er en myte. Det viser sig at det faktisk er sundt at tabe sig, også selvom man tager det hele på igen, skriver professor Arne Astrup. I sin klumme på Propatienter sætter han fokus på sundhed og ernæring. 

Det er ikke svært at finde advarsler om at det er usundt at svinge op og ned i vægt: ”Går du på slankekur hvert år lige efter nytår og tager det hele på igen i marts? For så at gå på slankekur igen lige inden bikinisæsonen og tage det hele på igen i efteråret? Det er meget skidt for din sundhed.”

Dette er blot ét eksempel.

Men hvor kommer advarslerne egentlig fra. Jo, det hele begyndte med et befolkningsstudie i det fine tidsskrift New England Journal of Medicine, hvor man fandt, at personer, som svingede op og ned i vægt gennem årene, havde en forøget total dødelighed.

Talrige tilsvarende befolkningsstudier har fundet det samme, men ingen har kunnet komme med en forklaring på hvordan ? Og faren ved befolkningsstudier er, at de ikke i tilstrækkelig omfang kan tage højde for, at op- og nedture i vægten også kan skyldes en lang række sygdomme og medicin, som i sig selv øger dødelighed og hjertekarsygdomme. Men som vi ofte ser med ”associationer” i befolkningsstudier, så er de ”statistisk forbundne”, men ikke nødvendigvis ”kausalt forbundne”.

Så kom lodtrækningsstudierne: Sundt for kinesere at tabe sig og tage det hele på

Et studie i Kina begyndte i 1986, hvor 577 voksne personer med ”prædiabetes” ved lodtrækning blev fordelt til én af fire grupper med enten diæt, fysisk træning, en kombination eller en kontrolgruppe uden intervention. Interventionen kørte aktivt over seks år indtil 1992, og der blev observeret et lille vægttab på nogle kilogram og forbedring i kondition og en nedsat forekomst af diabetes i alle tre aktive grupper sammenlignet med kontrolgruppen.

14 år senere blev de kaldt ind igen for at se, om der var nogle sundhedseffekter, og det var faktisk ikke længere forskel i vægt eller træningstilstand mellem grupperne – fuldstændig som forventet. Men på trods af denne yoyo-cykling i vægt og træningstilstand, så viste det sig, at 14 år senere havde personerne, der tidligere havde tabt sig og trænet, en 51 procent lavere forekomst af type 2 diabetes og 43 procent lavere forekomst over en 20 årig periode i sammenlignet med kontrolgruppen. Der var over 20-års perioden en 2 procent lavere forekomst af blodpropper, 17 procent lavere dødelighed af hjertekarsygdom og en 4 procent lavere total-dødelighed, om end disse ændringer ikke var statistisk sikre.

Men altså absolut ingen signaler om øget risiko ved en vægtcykling.     

Dokumentation fra det store amerikanske Diabetes Prevention Study

Et studie med flere end 3000 overvægtige amerikanere med prædiabes har bekræftet fundene i det kinessiske studie. Her fandt man, at et vægttab på 4-7 kg nedsatte forekomsten af nye diabetestilfælde med 58 procent over fire år. Men det spændende er, at efter 15 års follow-up var der ikke længere forskel i vægten mellem grupperne, men forekomsten af nye diabetestilfælde var reduceret med 27 procent i gruppen med livsstilsintervention. Der var også stærke tendenser til lavere risiko for diabeteskomplikationer, men endnu ingen rapporter om dødelighed. Men da diabetes øger dødeligheden ganske betydeligt, så er der heller ikke i dette studie tegn til, at det er usundt at tabe sig og tage det hele på igen.

Det er en myte, at yoyo-diæter er skadelige. Selvom de studier, jeg har gennemgået, ikke har flere vægttabs-vægtøgning cykler, så viser de, at det faktisk er sundt at gå på slankekur og tabe sig, og hvis man tager det hele på igen, så ”husker” kroppen, at den har været sund i nogle år, og det nedsætter den samlede risiko for diabetes og hjertekarsygdom.

Emner: overvægt Arne Astrup sundhedspolitisk Astrup

Del artiklen med dine venner