Overlæge Jens-Christian Holm.

Arne Astrup: Er Holbæk-modellen til behandling af børnefedme kejserens nye klæder?

Overlæge Jens-Christian Holm er med Holbæk-modellen til behandling af overvægtige børn blevet kendt i offentligheden som børnelægen, der har knækket koden til effektivt at kunne behandle børnefedme. Men historien har mange lighedspunkter med Kejserens Nye Klæder, skriver professor Arne Astrup. I sin klumme på Propatienter sætter han fokus på sundhed og ernæring. 

Overlæge Jens-Christian Holm er med Holbæk-modellen til behandling af overvægtige børn blevet kendt i offentligheden som børnelægen, der har knækket koden til effektivt at kunne behandle den ellers vanskelige børnefedme, og hans Holbæk-model anvendes nu af en stribe kommuner, og findes i TV-programmer og bøger.

Ifølge dr. Holm er resultaterne da også enestående, og han citeres i medierne for. at ”ud af 1.900 børn og unge har 80 procent opnået og fastholdt en normal vægt efter behandling.” Og ”mellem 70 og 90 procent af børnene taber sig med Holbæk-modellen – og holder vægten. Samtidig reduceres både blodtryk, kolesteroltal, fedtlever og sågar forældrenes overvægt.”

Og dr. Holm er heller ikke bange for at udfordre sine kolleger med udtalelser som ”ingen når os til sokkeholderne” med henvisning til, at andre børnelæger blank erkender, at deres resultater af behandling af børnefedme er nedslående.

Populær bog om Holbæk-modellen

Men i en serie af kritiske artikler har journalister på Jyllands-Posten sat lup på den videnskabelige dokumentation for Holbæk-metoden og bedt en række forskere inden for relevante specialer at vurdere de publicerede opgørelser af resultaterne.

Personligt har jeg nu også fået røde ører, når jeg tænker på, at jeg i beundring for dr. Holm for en årrække siden offentligt har stået i Holbæk og skamrost lægen i forbindelse med overrækkelse af en pris for hans indsats. Den første rødme på mine ører viste sig, da Ugeskrift for Læger bad mig anmelde dr. Holms bog ”Vægttab der holder hele livet”.

I bogen gentages de påståede fantastiske resultater, men desværre kan de end ikke tilnærmelsesvist bekræftes af forfatterens egne publicerede videnskabelige opgørelser. Af de 876 overvægtige børn, som indgik i studiet var der 68 procent, der blev tyndere, målt med alders- og kønskorrigeret BMI, mens 32 procent øgede deres fedmegrad. Blandt de 68 procent, der blev tyndere var der en ca. fire procent reduktion i deres kropsfedtprocent. Og børnene, der tabte sig, var forsat betydeligt overvægtige ved studiets afslutning. Så det blev en noget kritisk boganmeldelse.

Uetisk over for foreældre og børn, og spild af offentlige midler

Journalisterne på Jyllands-Posten bad vicedirektør på Det Nordiske Cochrane Center i København, Karsten Juhl Jørgensen, vurdere dr. Holms studier, og han konkluderede, at der slet ikke foreligger klinisk kontrollerede studier af Holbæk-modellen, kun retrospektive opgørelser af patienter fulgt på hospitalet.

Man kan derfor slet ikke vide, om det er selve Holbæk-modellen, der skaber et vægttab, eller om det er andre faktorer, f.eks. forældre og børnenes egen indsats, når de er startet i et behandlingsforløb. Så man kan faktisk ikke tillade sig at udtale sig om, hvor vidt Holbæk-modellen er bedre eller værre end andre behandlinger, da der aldrig er foretaget sammenlignende undersøgelser. Sammen med professor John Brodersen fra København Universitet konkluderede han, at det tangerer til videnskabelig uredelighed at tilbyde en behandling, som er så dårligt dokumenteret, og om dr. Holms markedsføring siger han: ”Det er uetisk, når man lover børnene og deres forældre noget, som man reelt ikke har belæg for at love dem”.

I efterfølgende artikler slog professor i klinisk ernæring på Aarhus Universitet, Bjørn Richelsen, fast, at staten spilder mange millioner kroner hvert år ved at bevilge kommunerne penge fra sats-midlerne, som de anvender til behandling af fedme med bl.a. Holbæk-modellen: ”Pengene bør i stedet investeres i store, kontrollerede studier, der giver bevis for, hvilken behandling der bedst og billigst giver et varigt vægttab,” siger han til Jyllands-Posten. 

Holbæk-modellen formentlig dårligere end andre behandlinger

Med en netop udkommet forskningsrapport, som Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, har udarbejdet for Sundhedstyrelsen, og som jeg har medvirket til, bliver det klart, at Holbæk-modellen ikke lever op til de gyldne løfter, men også at den formentlig er dårligere end andre behandlingsmuligheder, som er bedre videnskabeligt funderede.

Vurderet ud fra klassiske kriterium ved vurdering af reduktion af fedmegrad hos børn, der vokser, ”alders- og kønskorrigeret BMI”, så placerer Holbæk-modellen sig i bedste fald nogenlunde i midten, med den indbyggede usikkerhed, at der aldrig er gennemført et regelret studie med en kontrolgruppe. Så ingen kender den reelle effekt på børnene ved at anvende Holbæk-modellen. Så indtil der foreligger rimelig solid videnskabelig dokumentation for pris og effekt bør man pege på andre billigere og bedre dokumenterede behandlinger, som f.eks. Fit for Kids etc.

Set i bakspejlet har er vi en række forskere med røde ører, som bør reflektere over, om vi ikke burde have kigget på (den manglende) dokumentation for år tilbage og have råbt vagt i gevær. Historien har mange lighedspunkter med Kejserens Nye Klæder, og hvor børnene er de eneste som opdagede at Holbæk-modellen ikke havde noget tøj på – de tabte sig ikke som lovet ! 

 

 

Emner: overvægt Arne Astrup sundhedspolitisk Astrup

Del artiklen med dine venner