Overvægtige er vant til, at de ekstra kilo presser på deres muskler, hvilket resulterer i højere muskelkvalitet og mindre muskeltab under akut sygdom.

Fedmeparadokset: Overvægtige har mindre muskeltab under sygdom

Overvægtige mennesker kan have en bedre chance for at overleve intensiv behandling, fordi deres ekstra vægt medfører ekstra pres på muskler, hvilket resulterer i højere muskelkvalitet og mindre muskeltab.

DE TUNGE  DANSKERE

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om de stadigt tungere danskere. 

Det antyder en ny undersøgelse fra Erasmus Universitets Medicinske Center Rotterdam.

Undersøgelsen kan delvist forklare det såkaldte fedmeparadoks, der indebærer, at fedme og overvægt, (der normalt er forbundet med en øget risiko for død generelt), i forbindelse med specifikke sygdomme giver et fald i dødeligheden.

Hyperkatabolisme - at kroppen bryder sig selv ned - i den akutte fase af den alvorlige sygdom antages at være en måde kroppen sikrer væsentligt brændstof til energiproduktion i vitale organer.

I det nye studie har forfatterne forsøgt at studere muskelkvalitet hos overvægtige og ikke-overvægtige, alvorligt syge patienter ved at anvende en ny ikke-invasiv ultralydsteknologi.

I den samlede gruppe på 26 patienter blev ni defineret som overvægtige ved et body mass index højere end 30. I denne overvægtige gruppe var muskeltabsmønstret tydeligt anderledes end i den ikke-overvægtige gruppe, når man sammenlignede blodforgiftning og neurotrauma. Den overvægtige gruppe havde højere muskelkvalitetsindeks  sammenlignet med de ikke-overvægtige. Hastigheden af muskeltabet, som defineret i nedgang i muskelkvalitet, var også lavere i de første 4-5 dage i den overvægtige gruppe sammenlignet med de ikke-overvægtige.

"Kritisk syge patienter med fedme har tilsyneladende højere muskelkvalitet, målt ved ultralyd ved indlæggelse til intensiv behandling sammenlignet med ikke-overvægtige patienter. Dette kan være en metabolisk beskyttelse, der også beskrives som fedmeparadokset," konkluderer forskerne.

Emner: overvægt

Del artiklen med dine venner