Det er en uheldig udvikling, at vi bliver federe, da det kan få helbredsmæssige konsekvenser for den enkelte og koste samfundet dyrt.

Vi bliver federe og motionerer mindre

Næsten hver anden voksen i Norden er overvægtig og mere end hver 8. voksne er svært overvægtig. Det er en kritisk udvikling.

En ny befolkningsundersøgelse af kost, fysisk aktivitet og overvægt fra DTU Fødevareinstituttet viser, at det som voksen er blevet næsten ligeså almindeligt at være overvægtig som normalvægtig i Norden, og hver tredje voksen bevæger sig for lidt.

”Forekomsten af svært overvægtige blandt voksne i Norden lader ikke til at stagnere. Det er en uheldig udvikling, eftersom de helbredsmæssige konsekvenser kan koste dyrt både for den enkelte og for samfundet,” siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

”Vi havde faktisk i andre og lidt ældre tal set noget, der lignede en stagnering, og derfor var vi egentlig lidt positive i forhold til, at der netop ikke var den stigning, som vi var bekymrede for, nemlig at vi kom til at ligne amerikanerne,” fortæller han til dr.dk 

Det kom derfor som en overraskelse, at næsten hver anden voksen i Norden nu er overvægtig, og der siden 2011 er fire procent flere svært overvægtige.

Vi bevæger os for lidt

Vi har svært ved at komme ud af komfortzonen og røre os, således bevæger hver tredje voksen i Norden sig mindre end anbefalet. Der er en stor social ulighed i aktivitetsmønstret, som siden 2011 er vokset yderligere. Personer med kort uddannelse sidder længere tid foran skærmen og bevæger sig betydeligt mindre.

”Denne gruppe er vokset med 300.000 og det er bekymrende, når vi ved, at fysisk inaktivitet kan have alvorlige negative konsekvenser for folks sundhed bl.a. ved at øge risikoen for overvægt og hjerte-karsygdom,” understreger Jeppe Matthiessen.

Tre ud af ti voksne i Norden bruger dagligt mere end fire timer af deres fritid bag en tv- eller computerskærm.

Samme undersøgelse viser også, at vi i Norden halter bagud med at spise den sunde kost. Andelen af voksne, der spiser sundt er faldet med fire procent, hvilket betyder at 500.000 flere personer i Norden spiser usundt.

 

DTU Fødevareinstituttet har i samarbejde med forskere fra Finland, Island, Norge og Sverige gennemført den anden fællesnordiske befolkningsundersøgelse af kost, fysisk aktivitet og overvægt for Nordisk Ministerråd. Ved hjælp af data fra de to undersøgelser er det muligt at se, hvordan folkesundheden i Norden har udviklet sig på en række områder mellem 2011 og 2014.

Emner: overvægt

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift