Linneas lange rejse væk fra overvægten

"Det er skræmmende, hvor meget jeg fandt mig i fra kærester, arbejdsgivere, venner og omverdenen dengang", siger 38-årige Linnea Emilie Bull Rohweder om tiden, hvor hun var stærkt overvægtig. I dag har hun skiftet overvægten, usikkerheden, kæresten, jobbet og det meste af sin vennekreds ud.

Når nogen grinede på det modsatte fortov, troede hun altid det var hende, de grinede af. Hun sneg sig langs mure og vægge, og inden hun gik ind i et rum, scannede hun det lige for stole med armlæn, som hun vidste, hun ikke kunne sidde i. Og så var der alt det andet, flysæderne, blikkene og bemærkningerne. De trøstende var næsten de værste. Når nogen sagde ”du har jo sådan et sødt ansigt” var det kærligt ment, men underforstået lå også det, der ikke blev sagt: At resten var et fedtbjerg.

Linnea før operation.

 

I dag er 38-årige Linnea Emilie Bull Rohweder en slank, stærk kvinde, som entrerer et rum med rank ryg. Hun har også for længst skiftet usikkerheden, kæresten, jobbet, hvor hun aldrig blev værdsat, og det meste af sin vennekreds ud.

”At få en gastrisk bypass har bestemt ikke været a piece of cake. Det har været en lang og hård rejse," siger hun.

”Og jeg vil i al fremtid skulle tage hensyn til min manglende mavesæk, tage vitaminer, proteiner og tænke mig om. Men jeg har ikke fortrudt det. Ikke et eneste sekund! Jeg har fået et meget bedre liv.”

Gastrisk banding i Tyskland

Linnea kendte de fleste slankekure ud og ind. Men trods en lind strøm af pulvere, supper og vidundermidler oplevede hun som mange andre overvægtige, at vægttabet altid blev fulgt op af en vægtøgning. Da hun arvede en sum penge besluttede hun sig derfor for at gøre noget radikalt ved de 115 kilo, der efterhånden var blevet uønskede følgesvende. Hendes BMI var ikke højt nok til et offentligt tilbud, og i Danmark kostede en operation på et privathospital dengang for ca. 10 år siden på daværende tidspunkt 107.000 kroner. På nettet fandt hun et rejsebureau, der havde specialiseret sig i behandlingsrejser, og det viste sig, at i Tyskland kunne man blive opereret for det halve. 

Og i 2007 fik hun en såkaldt gastrisk banding-operation. 

”På klinikken i Tyskland var de specialister, som ikke foretog sig andet,” siger hun. ”I modsætning til herhjemme har man desuden forudgående samtaler med en psykolog, som vurderer og er med til at afklare, om man tager den rigtige beslutning. Det er jo vigtigt at bore i motiverne, når 80 procent af al overvægt skabes i hjernen.” 

Kiloene raslede af, men…

Operationen var vellykket og effektfuld. Den lillebitte ”nye” mavesække havde kun plads til meget lidt mad, og kiloene raslede af Linnea, der svandt ind fra 115 kg til 80 kg på ingen tid. Men så opstod komplikationer. Konstant halsbrand og snart  også en udposning på mavesækken, som tillod Linnea at spise det, hun havde lyst til. Og så kom kiloene tilbage og flere med dem. Overspisningsforstyrrelsen, hun havde med fra barndommen, vågnede til dåd. Og i løbet af et par år var vægten kommet over 130 kg.

Linnea efter operation og med ny livsstil.

 

”Når man tager på igen, taber man modet. For om man vejer 130 eller 120 kg. gør jo alligevel ikke den store forskel. Det bliver hurtigt uoverskueligt,” siger hun.

Men så stødte først en diskusprolaps til. Og endnu en. Og Linnea måtte indse, at helbredet ikke kunne holde til vægten.

”I mellemtiden var grænserne for, hvornår man kunne blive henvist til en gastrisk bypass blevet sat op til et BMI på 50, og mit var ’kun’ 45,” siger hun. ”Den første læge, jeg talte med om en eventuel operation, reagerede med et: ”Vil du tabe dig? Så hold op med at spise så meget.” Så skiftede jeg til en anden, som, selvom chancerne ikke var store, hjalp med  søge om en operation.”

Operation - ikke et quick fix

Fordi Linnea tidligere var opereret, var der en ukendt mulighed. Det viste sig, overraskende for både hende og hendes læge, at BMI-grænsen for en re-operation kun er 35. Hun fik fjernet det tyske bånd om mavesækken, deltog i livsstilskurser på Hvidovre Hospital og skulle tabe sig de krævede otte procent inden den fastsatte operationsdato 15. maj 2013.

”Man kontrolvejes og har tre forsøg, hvis ikke man har tabt sig det, man skal. Det er en udfordring, for at tabe sig er jo netop det, man ikke kan. Men vægttabet er vigtigt primært af to grunde. Dels er fedtet omkring organerne det første, man taber. Det betyder, at operationen er sikrere. Men man skal man jo også lægge sin livsstil drastisk om. Det skal man virkelig ville, for en gastrisk operation er ikke et quick fix.”

En helt ny livsstil

Og livsstilen ændrer sig fra dag et, når mavesækken stort set er fjernet, og tarmen sat sammen med spiserøret. 

”De første 14 dage stod den udelukkende på flydende kost,” fortæller Linnea.

”Herefter kunne jeg spise lidt blendet mad. Og den første kvarte skive rugbrød med ost efter en måned var fantastisk,” siger Linnea.

”Det  var ikke nemt, jeg kunne makismalt spise 1 dl af gangen og skulle spise seks-otte gange om dagen plus tage vitaminer og proteiner for ikke at blive fejlernæret. Jeg begyndte på arbejde, og alt skulle forberedes hjemmefra. Jeg skulle vænne mig til, at mine øjne ville meget mere, end min krop kunne klare. Men det er en ny rutine, hjernen og kroppen vænner sig, og efter godt et år kunne jeg spise stort set normalt.”

Livsglæden er det hele værd

Linneas gastriske operation har ikke været nem. Hun har siden været igennem en stor operation, hvor hun fik fjernet 3,5 kilo overskydende hud, og hun skal tackle komplikationer i form af dumping, som er voldsomme mavesmerter og tarmkramper. Der er risiko for tarmslyng, og hun har været indlagt akut en enkelt gang. Det er ikke alt, hun kan tåle og ikke til at forudsige hvad og hvornår. Men kombinationer af sukker og fedt er ikke godt, og vitaminer og proteiner er en del af livet.

”Jeg er et madøre og skal tænke mig om. Men det har været en helt vild øjenåbner. Blandt andet er det skræmmende, hvor meget jeg før fandt mig i fra kærester, arbejdsgivere, venner og omverdenen. Lidt trist at tænke på, hvor lidt jeg kunne nøjes med, fordi jeg delte andres fordomme og ikke følte, at jeg fortjente det bedste. Det er helt fantastisk at slappe af og være mig. Sige til og fra. Den mig, der hele tiden har været der, men som fedtet skjulte for andre og for mig selv, er kommet ud i lyset. Jeg behøver ikke være usikker. Jeg er normal. Jeg er lige så god som alle andre. Og jeg tør en hel masse, jeg ikke turde før.”

 

 

Fakta: Tre typer fedmeoperationer

  • Gastisk bypass. Der laves en lille lomme i toppen af mavesækken, som kobles på tyndtarmen.
  • Gastrisk banding. Mavesækken deles med et bånd. Åbningen mellem de to mavesække er på størrelse med en enkrone. En banding kan fjernes igen
  • Gastrisk sleeve. En større del af mavesækken fjernes. Der skabes et aflangt tyndt rør. Anvendes især ved meget svært overvægtige, hvor det er vanskeligt at udføre en gastrisk bypass. 

Kilde: Sundhed.dk

 

Fakta: Dumping syndrom

Dumping syndrom er en tilstand, der ses efter operationer på mavesækken, som f.eks. gastrisk bypass.

  • Syndromet består af en række symptomer som kvalme, opkastning, liggetrang, svedtendens, diaré og svimmelhed
  • Dumping syndrom ses især efter, at man har spist sukkerholdigt mad
  • Symptomerne kommer normalt lige efter, man har spist, men svinder som regel af sig selv
  • Man kan modvirke dumping symptomer bl.a. ved at spise små måltider, undgå at drikke samtidigt med man spiser, og ved at hvile sig efter man har spist  

Kilde: Sundhed.dk

Emner: overvægt fedmeoperation

Del artiklen med dine venner