Rettigheder. Viden. Inspiration


Fedme øger børns risiko for leukæmi

Fede børn har både en højere risiko for leukæmi og en ringere helbredschance, fordi fedtceller aktivt ser ud til at styrke leukæmiceller og samtidig bekæmper de kemoterapi.

Det mener dr. Steven Mittelman, chef for pædiatrisk endokrinologi ved University of Californias Mattel Children's Hospital i Los Angeles, hvor han søger ledetråde for at forbedre børns overlevelse og helbredelse fra kræft.

Fedme har vist sig at øge risikoen for 13 typer kræft og ser ud til at påvirke overlevelsen - blandt andet hos børn med kræft.

Men i modsætning til de fleste andre forskere undersøger Mittelman forbindelsen ud fra fedtcelleperspektivet, ikke kræftcellen; han forsøger at forstå miljøet i kroppen, der gør nogle mennesker mere sårbare over for kræft.

Mittelmans seneste forskning tyder på, at der kan opnås vigtige indsigter fra denne tilgang. En undersøgelse offentliggjort i november 2017 i tidsskriftet Molecular Cancer Research, tyder på, at fedme gør kemoterapi-lægemidler meget mindre effektive hos børn med leukæmi. Sygdommen er den mest almindelige kræft hos børn og teenagere, og overvægtige børn har 50 procent højere tilbagefald.

Mittelmans forskning, udført både på mus og humane fedtceller, har vist, at fedtceller tiltrækker leukæmiceller, som de derefter fodrer med aminosyrer og fedtstoffer, der hjælper leukæmicellerne til at proliferere. Fedtcellerne absorberer og metaboliserer også nogle af de kemoterapeutiske lægemidler, der er beregnet til bekæmpelse af leukæmiceller, hvilket gør det muligt for nogle af kræftcellerne at overleve.

"Disse resultater er afgørende for leukæmi og en masse andre kræftformer, der vokser i knoglemarven eller omkring fedtceller," siger Mittelman.

"Hvis fedtceller fjerner kemoterapeutiske stoffer fra miljøet og tillader kræftcellerne at overleve, skal vi finde nye måder at målrette kræftceller hos patienter, der er overvægtige."

Mittelman mener, at hans forskning bør få læger til at overveje behandlingen af - ikke bare - leukæmi, men også hvordan de behandler andre kræftformer, der også fodres af fedt, såsom kræft i brystet, tyktarmen, æggestokkene og bugspytkirtlen.

Ved UCLA arbejder han sammen med andre forskere fra kræft, stofskifte og ernæring, og han får en dybere og dybere forståelse af hvordan fedtstoffer nærer leukæmiceller og hvordan det ændrer deres stofskifte. Han kan også bedre forstå stoffets rolle i sygdomsprocessen.

Hans ultimative mål er selvfølgelig at knække, hvordan fedt understøtter kræft hos mennesker, så lægerne kan forbedre overlevelse og helbredelse for overvægtige mennesker med kræft. Han håber blandt andet at forstå, hvordan man gør kemoterapi mere effektiv uden at gøre den alt for giftig for kroppen.

"Vi skal bedre forstå, hvordan kræft og fedt interagerer med hinanden, så vi kan udvikle bedre strategier til at målrette kræft," siger Mittelman. "Når det kommer til behandling af kræft, kan vi ikke tage en one-size-fit-all approach."

overvægt, leukæmi

Del artiklen med dine venner