Fedmeoperationer mere effektive end ændring af livssstil i længden

Fedmeoperationer er markant mere effektiv efter tre år end intensive livsstilsændringer i forhold til både vægt og diabetes.

Det viser en undersøgelse fra Brigham and Womens Hospital (BWH) i Boston, hvor forskere har fulgt 38 deltagere i tre år efter at de enten fik en fedmeoperation eller deltog i et program med livsstilsændringer.

"Vores undersøgelse viser, at patienter med mild moderat fedme og type 2-diabetes får en vedvarende vægtreduktion, forbedring af glykæmisk kontrol og fald i kardiovaskulær risiko efter en gastrisk bypass-operation," siger dr. Donald C. Simonson fra BWHs Division of Endocrinology, Diabetes og Hypertension.

Undersøgelsen er baseret på SLIMM-T2D-studiet, som tilfældigt fordelte 38 overvægtige patienter med type 2-diabetes til enten en fedmeoperation på BWH eller et intensivt livsstilsstyringsprogram på Joslin Diabetes Center i Boston. Deltagerne havde en gennemsnitsvægt på små 105 kilo og et BMI på 36,3.

Efter tre år oplevede patienter, der fik kirurgi, et dramatisk større vægttab på i gennemsnit 25 kilo sammenlignet med fem kilo i livsstilsgruppen. De operede havde fået sænket deres hæmoglobin A1c niveauer med i gennemsnit 1,79 procent sammenlignet med 0,39 procent for livsstilsgruppen. Desuden havde de opererede signifikant lavere risiko for koronar hjertesygdom og slagtilfælde.

Selvom patienterne i livsstilgruppen viste gode fremskridt både mht. vægttab og diabeteskontrol i den første tid, så blev fremskridtene mærkbart mindre med tiden.

"Patienter, der fik gastrisk bypass, havde en overlegen evne til at holde fast i ændringer af både vægt og blodsukker, hvilket [betyder et mindre behov for] medicin for deres diabetes, deres blodtryk og deres lipider," siger dr. Allison Goldfine, der var chef for undersøgelsen på Joslin og seniorforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i Diabetes Care.

"Vi forventer, at flere læger vil overveje gastrisk bypass-kirurgi som en mulighed for patienter med type 2-diabetes og mild til moderat fedme, når tidligere forsøg på at tabe sig og forbedre glykæmisk kontrol ikke har været vellykkede," tilføjer Simonson.

Emner: diabetes overvægt fedmeoperation livsstil

Del artiklen med dine venner