Stil dig op på arbejdet og forbrænd ekstra kalorier

Står du op på dit kontor tre timer om dagen, forbrænder du omkring 30.000 kalorier om året, hvilket svare til at løbe 10 maratonløb.

Mange af os har kontorarbejde, kører bil til arbejde og bruger mange timer i sofaen foran en tv-skærm. Sammenlagt er det rigtig mange timer i siddende stilling, hvilket hverken er godt for kredsløbet eller forbrændingen. Men du kan gøre en lille indsats – du kan stille dig op indimellem på dit kontor. Ved blot at stå i stedet for at sidde, forbrænder du næsten én kalorie ekstra i minuttet. Det virker ikke af meget, men over et helt år svarer forbrændingen til adskillige kilo fedt.

I et forskningsforsøg fra University of Chester instruerede forskningsleder John Buckley og hans hold af forskere en gruppe testpersoner i at stå op tre timer hver dag i løbet af en normalvis stillesiddende arbejdsuge. Resultaterne af studiet var blandt andet, at hjerterytmen steg med 10 slag i minuttet, og kalorieforbrændingen voksede med 0,7 kalorier for hvert minut, testpersonerne stod op. Hvis den gode vane med at stå op i tre timer hver eneste dag holdes ved lige, løber det op i omkring 30.000 kalorier på et år.

”Det er fantastisk, hvad en lille ændring i ens vaner kan gøre for fedtforbrændingen. 30.000 kalorier svarer til at løbe 10 maratonløb eller omkring 4,5 kilo rent fedtvæv. Omkring ni ud 10 kontoransatte har et hæve-sænke-bord, og man kan integrere mere stå-op-tid ved for eksempel at rejse sig, hver gang man taler i telefon eller indføre bestemte stå-op-perioder i løbet af dagen,” siger Gitte Toft, der er stå-op-ekspert og iværksætter.

Vær aktiv og bliv bedre til at stå

Er du vant til at sidde rigtig mange timer om dagen, kan det være en stor omvæltning pludselig at skulle stå op flere timer om dagen. Det kræver meget energi at holde en krop på 70 kilo oprejst. Men ved at være mere aktiv i din fritid, f.eks. at tage trapperne, løbe det sidste stykke til bussen eller gå en rask tur efter arbejde, styrker du lårmusklerne og vil derved have lettere ved at stå op ved kontorbordet.

En anden ting der kan hjælpe er at stå på en balanceplade - en såkaldt Steppie, hvor benene og det meste af kroppen er i aktiv bevægelse.

”Det kan være svært for mange at gå fra udelukkende at sidde ned til at stå op i tre timer hver dag. Den statiske stilling giver ofte ondt i muskler og led og gør, at man hænger på den ene hofte eller læner sig ind over bordet. Derfor bliver mange hurtigt trætte og må sætte sig igen. Benene har brug for at være aktive, for når musklerne er i bevægelse, kan du stå op i meget længere tid,” forklarer Gitte Toft.

Hun har sammen med sin mand, Henrik Andersen, udviklet balancepladen, der tager udgangspunkt i det klassiske vippebræt, man kender fra fysioterapeuten.

Del artiklen med dine venner