Hård træning kan give dig tarmproblemer

Er du en af dem der elsker ekstrem sport, så vær opmærksom på at maratonløb og intensiv træning kan medføre en øget risiko for akutte eller kroniske tarmproblemer.

Det viser en undersøgelse fra Monash University i Melbourne, Australien, hvor forskere har gennemgået tidligere studier om sammenhængen mellem hård træning og tarmproblemer.

Forskernes gennemgang viste, at jo mere intensiv og længere tid man træner, desto større forholdsmæssig risiko er der for tarmskader og nedsat tarmfunktion. Specielt bliver tarmens celler skadet, og tarmen bliver mere udtømmende, hvilket giver patogene endotoksiner, der normalt er isoleret i tarmene, mulighed for at passere ud i blodbanen. Dette scenario med "motion-induceret gastrointestinalt syndrom" kan føre til akutte eller kroniske helbredsproblemer.

Træning i to timer ved 60 procent VO2max synes at være tærsklen, hvor der opstår betydelige tarmforstyrrelser - uanset hvor god kondition man er i. Løb og træning i varme temperaturer synes at forværre tarmforstyrrelserne.

Gennemgangen viste dog også, at patienter med irritabel tarmsyndrom eller inflammatorisk tarmsygdom kan have gavn af moderat fysisk aktivitet. Helbredskonsekvenser af mere anstrengende motion er ikke blevet undersøgt, men det vil sandsynligvis også være skadeligt for disse patienter.

"Til trods for at overdreven motion viser sig at kompromitere tarmsystemet og dets funktion, har vi identificeret flere faktorer, der kan styres, og flere forebyggelses- og styringsstrategier, der kan dæmpe og afskaffe skaden og den kompromitterede funktion," siger dr. Ricardo Costa, der er hovedforfatter på gennemgangen i tidsskriftet Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

"Det anbefales, at en fuld tarmbedømmelse under træning laves med personer med symptomer på tarmforstyrrelser under træning, for at finde ud af, hvad der forårsager problemet og for at udvikle individuelt skræddersyede strategier."

Del artiklen med dine venner