Motion forebygger ikke at du kan få MS

Motion synes ikke at reducere kvinders risiko for at udvikle multipel sklerose (MS).

Det viser en stor, ny undersøgelse fra Harvard T.H. Chan School of Public Health i Boston, Massachusetts, hvor forskere har analyseret data fra 193.000 kvinder, der har deltaget i de to Nurses' Health Study (I og II) i op til 20 år.

"Vi ønskede at finde ud af, om motion reducerede kvinders risiko for at udvikle MS, men det kan vores undersøgelse ikke bevise," siger Kassandra Munger, der er forfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i Neurology.

Kvinderne i undersøgelserne udfyldte regelmæssigt spørgeskemaer om deres fysiske aktivitet og også om deres aktivitet som teenagere og unge. I løbet af undersøgelsen udviklede 341 kvinder MS.

Forskere beregnede det samlede antal timers fysisk aktivitet om ugen, tog hensyn til træningens art for hver kvinde og korrigerede for alder, etnicitet, rygning, D-vitamin-tilskud, bopæl som 15-årig og BMI (vægt) som 18-årig.

"Samlet set var der ingen klar sammenhæng mellem motion i alle aldre og MS," siger Munger. "Motion har vist sig at være gavnligt for mennesker med sygdommen, men det synes usandsynligt, at motion beskytter mod risikoen for at udvikle MS."

Emner: multipel sclerose

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift