Rettigheder. Viden. Inspiration

Tanken om at få stress afholder rygere fra at kvitte smøgerne.
Tanken om at få stress afholder rygere fra at kvitte smøgerne.

Forventning om stress stopper rygere i at kvitte smøgerne

Er du rygere og tror at et rygestop vil gøre dig stresset, kan det afholde dig fra at lægge smøgerne på hylden, viser et nyt studie.

Det kan være svært at kvitte smøgerne, og er du af den overbevisning at det udløser en stress, vil det blive endnu sværere at gennemføre et rygestop.

Et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, der er foretaget blandt 1.800 dagligrygere i Danmark, viser at mere end hver femte ryger forventer at blive stresset ved rygestop, og at det har afgørende betydning for, om det lykkes at lægge cigaretterne på hylden.

I studiet undersøgte forskerne, om rygerne forventede, at deres stressniveau ville stige eller falde, hvis de lagde tobakken på hylden. Samtidig undersøgte de, om rygernes forventninger til stress rent faktisk hang sammen med deres sandsynlighed for at blive røgfri.

Resultatet var, at rygernes forventninger til deres stressniveau havde markant betydning for, om de havde held med et rygestop. Blandt rygere, der tidligere havde forsøgt at stoppe med at ryge, og som havde negative forventninger til stressniveauet, havde halvt så stor sandsynlighed for at være røgfri i en periode på 30 dage sammenlignet med rygere, der forventede at have samme eller mindre stressniveau ved et rygestop.

Blandt rygere, der ikke tidligere havde forsøgt et rygestop, havde forventningerne til stressniveau derimod ikke betydning for, om det lykkedes dem at stoppe med at ryge.

"Tror man, at et rygestop gør én mere stresset, har man mindre tilbøjelighed til at droppe cigaretterne. Det er derfor vigtigt, at man tænker forventninger til stressniveau og redskaber til stresshåndtering ind ved planlægning af rygestop," siger professor Janne Tolstrup, Statens Institut for Folkesundhed.

Studiet er netop publiceret i det internationale tidsskrift Preventive Medicine Reports.

stress

Del artiklen med dine venner