Rettigheder. Viden. Inspiration


Stress på jobbet øger din risiko for diabetes

Hvis dit job i lang tid har gjort dig stresset, så har du en øget risiko for at udvikle diabetes.

Det antyder en ny undersøgelse, der er offentliggjort i Diabetes Care. 

Man har ofte hørt om, at langvarig stress på arbejdspladsen kan have alvorlige konsekvenser for medarbejderens helbred. Nu antyder en ny undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Diabetes Care, at det også kan påvirke medarbejderens risiko for at udvikle diabetes. Det skriver Reuters.

”Større ændringer i arbejdet kan påvirke vores risiko for at udvikle diabetes,” udtaler Mika Kivimaki til Reuters. Hun er forsker på University College London, Storbritannien, og var ikke involveret i dette studie. 

”Derfor er det vigtigt at opretholde en sund livsstil og vægt, selv i turbulente perioder på arbejdet,” siger hun ifølge Reuters.

Forskerne bag studiet undersøgte data på 3.730 olieindustriarbejdere i Kina. I begyndelsen af studiet havde ingen af dem udviklet diabetes. Efter 12 års opfølgning var de ansatte, der oplevede stigende stress over opgaver på arbejdet, 57 procent mere tilbøjelige til at udvikle diabetes. Og de medarbejdere, der fik mindre støtte fra venner eller dyrkede færre fritidsaktiviteter, havde desuden 68 procent større risiko for at udvikle diabetes, viser studiet. 

Ifølge Reuters kommer studiet ikke med det præcise antal på, hvor mange der udviklede diabetes.

Forskellige former for stress

Studiet kigger på flere former for arbejdsrelateret stress. Det viser, at stressfaktorer relateret til opgaver som store pukler af arbejde eller uklare forventninger og ansvarsfordelinger samt fysisk belastning var de væsentligste årsager til risikoen for at udvikle diabetes. 

Derimod ser organisatoriske stressfaktorer som for eksempel afbrydelser og dårlig kommunikation ikke ud til at påvirke risikoen for at udvikle diabetes. Det samme gælder kontrol på arbejdspladsen, og hvor meget medarbejderne havde indflydelse på deres daglige opgaver.

Studiets begrænsninger er, at det ikke er designet til at påvise, om eller hvordan ændringer i arbejdsrelateret stress eller ressourcer til at håndtere stress har indflydelse på sandsynligheden for at udvikle diabetes. Og at studiet alene fokuserer på en enkelt industri med overvejende mænd og blot slår ned på forholdet mellem stress og diabetes på to tidspunkter. 

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, havde næsten en ud af ti voksne mennesker på verdensplan diabetes i 2014, og sygdommen vil være den syvende største dødsårsag i 2030, skriver Reuters.

diabetes, stress

Del artiklen med dine venner