Risiko ved lithium under graviditet er beskeden

At blive behandlet med lithium under graviditet rummer ikke den risiko for misdannelser af fostrets hjerte, som man tidligere har antaget. Risikoen er halvanden gang højere end hos gravide, der ikke er i medicinsk behandling.

Det viser den hidtil største undersøgelse af lithium og graviditet. Undersøgelsen er fra Harvard University i Boston, hvor forskerne bag peger på, at evidensen vedrørende risikoen for hjertemisdannelse ved lithium behandling under graviditet både er begrænset og modstridende. De første undersøgelser pegede på en fem gange større risiko for hjertemisdannelser og en 400 gange større risiko for et specifikt hjerteproblem, Ebsteins anomali.

Det amerikanske studie inkluderede 1,3 miol. kvinder, hvoraf de 663 havde været på lithium i graviditetens første tre måneder. Og de identificerede hjertemisdannelser hos 2,41 pct. af de børn, der blev eksponeret til lithium under graviditeten og hos 1,15 pct. af de ikke eksponerede – altså halvanden gang øget risiko ved lithium-brug.

Studiet viser dog også, at dosis af medicinen er afgørende for, hvor stor risikoen er for hjertemisdannelser. Er dosis fx 600 mg lithium dagligt er risikoen 10 pct. højere, mens den steg gradvis indtil en tredobling af risikoen, hos dem der fik mere end 900 mg dagligt.

Emner: graviditet psykiatrisk patient lithium

Del artiklen med dine venner