”Der er i øjeblikket ingen vaccine mod patogenet, der forårsager sygdommen. Derfor er der behov for andre forebyggende strategier, og foranstaltninger iværksat under graviditeten kan være vigtige, da strubehoste forekommer hos babyer og småbørn. Til dette formål er der bevis for, at både D-vitamin og fiskeolie kan have indflydelse på immunsystemet,” siger Nicklas Brustad.

Fiskeolie og D-vitamin under graviditet sænker risiko for strubehoste

ERS: Babyer og børn under tre år er mindre tilbøjelige til at udvikle strubehoste, hvis deres mødre har taget fiskeolie og D-vitamintilskud under graviditeten, viser studieresultater fra et klinisk forsøg.

Resultaterne stammer fra det randomiserede kontrollerede forsøg, der bliver præsenteret på lungelægernes kongres ERS. Det er den første store undersøgelse af sin art, der undersøger virkningerne af D-vitamin og fiskeolie på strubehoste - og som viser, at begge kosttilskud er gavnlige mod sygdommen.

”Der er i øjeblikket ingen vaccine mod patogenet, der forårsager sygdommen. Derfor er der behov for andre forebyggende strategier, og foranstaltninger iværksat under graviditeten kan være vigtige, da strubehoste forekommer hos babyer og småbørn. Til dette formål er der bevis for, at både D-vitamin og fiskeolie kan have indflydelse på immunsystemet,” siger forskeren bag studiet, Nicklas Brustad, læge, kliniker og postdoc ved Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) Købehavns Universitets Hospital, Herlev Gentofte.

I undersøgelsen deltog 736 gravide, der blev delt op i fire grupper, hvoraf den ene gruppe fik et højdosis D-vitamintilskud (2800 internationale enheder om dagen) og fiskeolie indeholdende n-3-flerumættede fedtsyrer (2,4 gram). Gruppe to fik højdosis D-vitamin og olivenolie, mens tredje gruppe fik standarddosis D-vitamin (400 internationale enheder pr. dag) og fiskeolie. Sidste gruppe fik standarddosis D-vitamin og olivenolie.

Alle kvinderne tog kosttilskud dagligt fra deres 24. graviditetsuge indtil en uge efter deres babyer kom til verden. Hverken kvinderne eller forskerne vidste, hvilke kosttilskud de tog før undersøgelsens afslutning.

Hvilke børn fik strubehoste?

Forskerne fulgte børnene, indtil de var tre år gamle, og alle, der var mistænkt for at lide af strubehoste, blev diagnosticeret af en læge eller via deres lægejournaler. Der var i alt 97 tilfælde af strubehoste blandt børnene.

Samlet set havde børn, hvis mødre tog fiskeolien, en 11 procent risiko for strubehoste, sammenlignet med 17 procent blandt de børn, hvis mødre tog olivenolie (et fald på 38 procent). Børn, hvis mødre tog højdosis D-vitamin, havde en risiko på 11 procent for strubehoste, sammenlignet med en risiko på 18 procent hos dem, hvis mødre tog standarddosis D-vitamin (et fald på 40 procent).

”Vores resultater tyder på, at D-vitamin og fiskeolie i tilstrækkeligt høje doser kan være gavnligt mod strubehoste. Disse er relativt billige kosttilskud, hvilket betyder, at dette kan være en meget omkostningseffektiv tilgang til at forbedre småbørns sundhed. Vi er ikke sikre på de præcise mekanismer bag de gavnlige virkninger af D-vitamin og fiskeolie, men det kan være, at de kan stimulere immunsystemet til at hjælpe babyer og småbørn med at fjerne infektioner mere effektivt,” forklarer Nicklas Brustad.

COPSAC forskerne har allerede undersøgt andre potentielle fordele ved D-vitamin og fiskeolie under graviditet, herunder dets virkninger på knogleudvikling, centralnervesystemet, kropssammensætning og astma. De vil fortsætte med at følge børnene i undersøgelsen og planlægger at undersøge, hvorfor nogle børn er mere tilbøjelige til at få infektioner i barndommen end andre. 

”Vi ved, at lungesundheden hos babyer og småbørn kan påvirkes under graviditeten. For eksempel har babyer, hvis mødre ryger, en tendens til at have dårligere lungesundhed. Vi ser i stigende grad, at elementer af en mors kost også kan hjælpe eller hindre en babys lungeudvikling,” siger professor Rory Morty fra University of Heidelberg og formand for ERS’ lung and airway developmental biology group – Morty har ikke været involveret i forskningen, men ser med interesse på undersøgelsen. Han fortsætter:

”Denne forskning tyder på, at indtagelse af D-vitamin og fiskeolietilskud under graviditeten kan have fordele for babyer og småbørn. Vi vil gerne se yderligere forskning på området for at understøtte disse resultater, da det kan føre til nye anbefalinger for tilskud under graviditeten. Gravide kvinder bør dog altid tale med deres læge, før de tager kosttilskud.”

Emner: ers22

Del artiklen med dine venner