Niklas Madsen er en af de patienter, som har haft gavn af, at der gennem 39 år er sket en markant udvikling i behandlingen af medfødte hjertesygdomme i Danmark. Foto: Tonny Foghmar

Niclas har et godt liv trods medfødt hjertefejl

Er dit barn født med en medfødt hjertesygdom, er der næsten 100 procent chance for at det overlever efter en operation.

Det viser et dansk studie, som beskriver udviklingen indenfor behandling af børn med medfødt hjertesygdom i Danmark de seneste 39 år, og som netop er offentliggjort i Journal of American College of Cardiology.

Det er frygteligt at få besked om at ens barn har en medfødt hjertesygdom og at det skal opereres. Men heldigvis har de seneste års erfaringer og bedre behandlingsmuligheder medført, at der i dag, er næsten 100 procent chance for overlevelse efter en operation.

21-årige Niklas Madsen blev født med et hul i skillevæggen mellem hjertets pumpekamre, som er den hyppigste medfødte hjertefejl. Da han var 1½ år, blev han opereret på Aarhus Universitetshospital af professor Vibeke Hjortdal, og siden har han følt sig rask. I dag er han sælger i et telemarketingfirma, og han vil på et tidspunkt i gang med at læse.

Niklas er en af de danskere, der er blevet behandlet for en medfødt hjertesygdom i Danmark i 1976-2015. Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har undersøgt data fra registre for at beskrive behandlingen af knap 9000 patienterne, der i perioden tilsammen gennemgik omkring 12.000 hjerteoperationer og knap 2000 kateterbaserede behandlinger.

Mere skånsom behandling

Der er sket en markant udvikling, således at børnene i dag typisk er yngre, og der er flere for tidligt fødte børn, som behandles for medfødt hjertesygdom. Samtidigt behandles flere og flere af de hjertesyge børn med mere skånsomme kateterbaserede behandlinger fremfor åben hjertekirurgi.

Studiet viser, at både 30 dages overlevelse og 10 års overlevelse er bedret markant, således at den tidlige overlevelse i dag er meget tæt på 100 procent og 10 års overlevelse er 93 procent. Desværre er langtidsoverlevelsen fortsat nedsat, når man sammenligner med den danske baggrundsbefolkning.

I dag er børnehjertekirurgi i Danmark centraliseret på Rigshospitalet, men frem til oktober 2016 blev der også foretaget børnehjerteoperationer på Aarhus Universitetshospital.

Del artiklen med dine venner