Rettigheder. Viden. Inspiration


Ny forskning: Lakrids kan være skadeligt for en femtedel af Danmarks befolkning

Danske forskere advarer nu om, at de i en række lakridsprodukter finder et højt indhold af stoffet glycyrrhizin-syre, der kan være sundhedsskadeligt i for store mængder.

Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne haft analyseret 219 forskellige produkter på det danske marked, som indeholder lakrids. Resultaterne af det nyt studie er udgivet i tidsskriftet Food Control.

Det er kendt viden, at rålakrids kan give forhøjet blodtryk på grund af glycyrrhizin-syren, som er det naturlige sødestof i lakridsroden. Men det nye studie er interessant, fordi det er det hidtil største af sin art i verden, og fordi den viser, at det står værre til end hidtil antaget.

Samtidig afslører studiet, at 10 procent af de undersøgte produkter ikke var udstyret med tilstrækkelige advarsler om et højt indhold af glycyrrhizin-syre, som loven foreskriver.

»Vi blev overraskede over, at man for mange produkters vedkommende ikke skal spise mere end 4-5 gram lakrids for at få så meget glycyrrhizin-syre, at man overskrider EU’s grænseværdi,« siger Nicolai Zederkopff Ballin til Videnskab.dk. Han er kemiker ved Fødevarestyrelsen og førsteforfatter på det nye studie.

Det er især patienter med forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme, som skal være påpasselige med at spise lakrids. Det kan få blodtrykket til at stige og give eksempelvis forstyrrelser i kroppens saltbalance, hvilket kan føre til muskelsvaghed og alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. Foruden glycyrrhizin indeholder lakrids nemlig typisk salt. 

Ifølge Hjerteforeningen lider omkring en femtedel af den danske befolkning lider af for højt blodtryk, og 30 procent ikke klar over det.  

 

 

Fødevarestyrelsens vurdering

Voksne – særligt gravide – bør ikke spise mere end 50 gram lakrids om dagen. Børn bør ikke spise mere e​​nd 25 gram. Hvis du også spiser andre produkter med indhold af lakrids – eksempelvis te, is, chokolade, bolsjer, tyggegummi, gourmetkrydderi, lakridsrødder og kosttilskud med lakrids – så bør du spise endnu mindre lakrids.

Ren lakrids (engelsk lakrids eller rålakrids) har et meget højt indhold af glycyrrhizinsyre, og du bør kun spise det i meget små mængder (op til 2 gram dagligt).

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at et indtag af glycyrrhizinsyre på op til 0,5 mg/kg kropsvægt/dag er sikkert for de fleste. For personer med for højt blodtryk er et indtag på op til 0,2 mg/kg kropsvægt/dag sikkert.​

Kilde: Fødevarestyrelsen

 

Del artiklen med dine venner