
"Den nuværende skala (IGA), dermatologer i dag vurderer rosacea ud fra, er uspecifik og tager ikke højde for forskellige fænotyper, sværhedsgrader eller berørte områder. Der er derfor brug for en mere nuanceret og standardiseret skala, som tager højde for forskelligartede symptomer, og som er nem at anvende i den kliniske hverdag,” siger Nita Wienholtz.
Danske hudlæger udvikler ny og forbedret skala for hudsygdommen rosacea
I dag anvendes Investigator's Global Assessment (IGA) til diagnosticering og vurdering af hudsygdommen rosacea, men det kan snart være fortid. En gruppe danske hudlæger (dermatologer) har udviklet en ny vurderingsskala, RASI, der giver et mere nuanceret billede af hudsygdommen.
Når danske dermatologer fremover skal tilse patienter med rosacea, kan de med fordel anvende det nyudviklede Rosacea Area and Severity Index (RASI).
Skalaen tager ifølge hoveduddannelseslæge på dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, Nita Wienholtz, der står bag studiet, det bedste fra flere verdener, da det er en kombination af elementer fra det validerede Psoriasis Area and Severity Index (PASI), Hand Eczema Severity Index (HECSI) og Eczema Area and Severity Index (EASI).
"Den nuværende skala (IGA), dermatologer i dag vurderer rosacea ud fra, er uspecifik og tager ikke højde for forskellige fænotyper, sværhedsgrader eller berørte områder. Der er derfor brug for en mere nuanceret og standardiseret skala, som tager højde for forskelligartede symptomer, og som er nem at anvende i den kliniske hverdag,” siger hun og peger på det nyudviklede RASI-indeks.
Den nye skala kan ligesom IGA-indekset anvendes som en fem-punkts skala, men adskiller sig ved også at inkludere sværhedsgrad og udbredning af de berørte områder.
Studiet er udgivet i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV) og inkluderede 60 voksne patienter med rosacea. Her skulle 16 dermatologer individuelt vurdere fotografier fra hver patient og IGA- og RASI-score blev tildelt hver patient.
RASI indføres i den kliniske hverdag
Den danske forskergruppe fandt, at IGA- og RASI-indekserne generelt korrelerede godt ud fra de deltagende dermatologers vurderinger. Fundene viste også, at RASI var en mere pålidelig og nuanceret score, når det kom vurdering af udbredelsen og sværhedsgrad af rosacea.
Derfor kan det ifølge Nita Wienholtz være på tide, at IGA-scoren udfases til fordel for RASI-scoren, når det kommer til vurdering af patienter med rosacea.
“Vi foreslår, at RASI anvendes i den daglige kliniske hverdag og i kliniske undersøgelser, der vurderer effekten af rosacea-behandlinger. Det giver et bedre samlet billede af en patients sygdom ved at vurdere ansigtet, der er delt op i fire områder, og rosacea-sværhedsgraden for hvert enkelt symptom, der samlet giver en score,” siger hun og fortsætter:
“En patient kan eksempelvis godt have svære symptomer på kinder og pande, men milde symptomer på næsen og ingen rhinophyma (overvækst af talgkirtler på næsen, red.), mens andre kan have rhinophyma i svær grad men mild rødme. Derfor er det vigtigt, at vi ikke skærer alle rosacea-patienter over en kam, præcis som man også er opmærksom på ved atopisk dermatitis og psoriasis.”
Svært at indføre
Det kan dog være nemmere sagt end gjort at indføre praksisændrende tiltag, forklarer Nita Wienholtz, da en vurdering ud fra IGA-scoren er nem og hurtig at anvende i den kliniske hverdag.
“Mit håb er, at dermatologer vil tage sig tiden til at anvende RASI-scoren, fordi den giver et bedre billede af sygdommen og symptomerne og i højere grad kan adskille fænotyperne fra hinanden. Det er nok svært at indføre i en travl hverdag, da undersøgelsen kan tage nogle minutter at udføre i begyndelsen,” siger hun og forklarer, at IGA vurdering tager sekunder at foretage.
RASI-scoren vil også være værdifuld at anvende i kliniske studier, der vil kunne vurdere behandlinger på de forskellige symptomer og ikke på et generelt sygdomsbillede, peger Nita Wienholtz på.
Gruppen af danske dermatologer har netop også udviklet scoren i forbindelse med et andet større studie, der skulle undersøge effekten af anti-migræne medicin blandt patienter med rosacea. Her var der brug for en mere detaljeret vurdering af rosacea-patienterne for at evaluere udfaldet af studiet. Fundene er endnu ikke publicerede, men forventes at komme i løbet af 2023.