Rettigheder. Viden. Inspiration


Lars Østergaard.

Professor vil dele landet i storstilet forsøg på at bremse corona og influenza

Professor i infektionsmedicin, Lars Østergaard, foreslår, at den danske befolkning deltager i et kæmpe forsøg, der skal undersøge, om vi frivilligt er klar til at sænke smittetrykket under epidemier med influenza, RS-virus og COVID-19, så færre bliver syge og færre dør om vinteren. Og så spidsbelastningen på sundhedsvæsenet bliver mindre.

»Danmark kunne deles i to grupper: Øst og vest for Storebælt. I den ene del af landet lever alle vinteren igennem, som de plejede før COVID, og som mange måske gør igen. Det lader ikke til, at der er kø ved spritdispenserne. I den anden landsdel opfordres alle kraftigt til en ekstraordinær forebyggelsesindsats i nogle uger og måneder om vinteren under udbrud og epidemier med RS-virus, influenza og COVID-19. Vi skal se, om det kan begrænse sygdomsbyrden, og hvad de afledte positive såvel som negative konsekvenser er bredt set,« siger han til Politiken.

Den ekstraordinære forebyggelsesindsats skulle være simple adfærdsændringer som god håndhygiejne, hosteetikette, afstand, mundbind i offentlig transport og blandt sårbare på plejehjem og øget hjemmearbejde.

Lars Østergaard foreslår, at forskere laver et stort, flerårigt nationalt forskningsprojekt, der involverer mange forskellige faglige discipliner. Det skal på mange parametre undersøge, hvordan befolkningen vil tage imod en kraftig opfordring til frivillige smitteforebyggende tiltag, og hvor forskerne måler effekten af dem.

Han erkender, at forsøget ikke har gang på jord, hvis befolkningen ikke vil være med. Og derfor bør det først undersøges, om folk overhovedet er klar til at vise samfundssind og være med.

 

Del artiklen med dine venner