Rettigheder. Viden. Inspiration


Dansk forskning: Mange med senfølger har formentlig slet ikke haft corona

I et dansk studie har en betydelig gruppe med senfølger ikke antistoffer fra corona-infektion. De har altså ikke været smittet med corona.

Det skriver Politiken på baggrund af dansk forskning, publiceret i denne måned i tidsskriftet Microbiology Spectrum.

I foråret 2021 kontaktede forskerne Facebook-gruppen "Covidramte med senfølger". 341 – hvoraf ni ud af ti var kvinder – indvilligede i at besvare et spørgeskema, og en blodprøve skulle afgøre, om de havde antistoffer fra tidligere infektion med COVID-19. Mange oplevede senfølger i form af udtalt træthed, smerte, uoplagthed, søvn- og koncentrationsbesvær og en lang række andre symptomer fra kroppen.

Blodprøverne viste højst overraskende, at 32 procent af dem, der selv mente, at de havde senfølger efter en covid-infektion, ingen antistoffer havde, hvilket betyder, at de formentlig aldrig har været smittet med COVID-19.

Særlig i første halvdel af 2020 var det svært at få en covid-test, derfor fik hovedparten af senfølgedeltagerne i undersøgelsen ikke en coronatest, da de var syge. Langt de fleste ikke-smittede i studiet med selvoplevede senfølger, peger også selv på, at de fik deres senfølger efter corona i første halvdel af 2020.

Deres oplevede symptomer er dog ægte nok, forklaringen er bare en anden end virusinfektion. Seniorforfatter på studiet, professor og overlæge Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet, siger til Politiken:

"Indbildt syge findes ikke. Sygdom er en fornemmelse og følelse, du har i kroppen. Men mange af de symptomer, som dem med senfølger oplever, behøver altså ikke at have noget med covid-19 at gøre. De kan have haft andre infektioner, andre somatiske sygdomme, mange har også symptomer forenelige med psykosomatiske eller funktionelle lidelser. Måske nedlukningen har udløst stressfaktorer i kroppen. Måske har de haft en psykologisk overbelastning eller depression, der så medfører de fysiske og mentale symptomer.«

corona

Del artiklen med dine venner