Men kan de noget, eller er det penge ud af vinduet at forsøge? Det er et lidt kompliceret spørgsmål.
Jeg har ikke været heldig at få resultater af ret mange konventionelle, forebyggende behandlinger. Et enkelt (sibelium) har jeg haft resultat af i nogle perioder, men af en eller anden grund er det ikke noget, som lægerne "tror på" virker eller et, "de normalt bruger", så de vil ikke nødvendigvis udskrive det til mig eller beder mig stoppe med. Dette gælder også den ene neurolog, jeg har været inde over med migrænen. Og det ene af de to smertecentre ville heller ikke udskrive det.
Så jeg måtte forsøge at hjælpe mig selv. Og kosttilskud kan man få fat i nemt og relativt billigt. I hvert fald i dag, hvis man handler de rigtige steder eller i andre EU-lande via ebay og Amazon.
Min historie med kosttilskud begyndte, da jeg efter et fald fra hest, da jeg var i begyndelsen af 20'erne, pludselig fik hyppigere migræneanfald. Jeg gik til den lokale helsebiks og bad om hjælp. Han sendte mig hjem med produktet matremin fra Biona, og jeg tog tre piller - 300 mg - dagligt. Det hjalp, og det brugte jeg nogle år. Desværre blev det produkt forbudt på grund af ulovlig reklame. Det tilsvarende produkt "tanacin" havde slet ingen virkning på mig, men jeg ved, at det har det hos andre.
Men jeg har prøvet videre med kosttilskud. Nogle har en direkte effekt, andre virker ved at bedre søvn eller give mere energi, og derfor øger de også den samlede livskvalitet. Og andre virker slet ikke.
Der er rigtig mange producenter af kosttilskud, der lover, at de hjælper på migræne. Og der ER faktisk videnskabelige resultater bag nogle af de virksomme kosttilskud.
Lægerne behandler migrænepatienter efter "referenceprogrammet for hovedpinesygdomme".
Deri står som mulige forebyggende midler (blandt andet tabel 3.6) nævnt 400 mg B2 og 360 mg magnesium. Og de er afgjort værd at prøve, da bivirkningerne er minimale.
400 mg B2 kan så vidt jeg ved ikke købes herhjemme, men kan faktisk udskrives som magistrel recept og laves specielt på Glostrup Apotek og sendes til dit apotek. Det er bare ikke alle læger, der vil gøre det. Så mange, deriblandt mig selv, er nødt til at skaffe det selv. Men flere steder på nettet kan de købes som 100 mg (så kan man spise fire hver dag), og på ebay eller Amazon kan de købes både i 100 og 400 mg. Husk at der kommer told og moms på, hvis de afsendes fra lande udenfor EU. B2 er vandopløseligt, og det, du ikke bruger, kommer bare ud med urinen. Den eneste bivirkning er, at dit urin bliver kraftigt gult, men det er ikke farligt.
Magnesium er lidt mere kompliceret, da det findes i flere former. Du skal kigge på glassets ingrediensliste for at se hvilken type, der er tale om. De uorganiske hedder magnesiumoxid eller magnesiumhydroxid. Og de optages i nogen grad, men ad samme kanaler som andre mineraler og kan derfor forstyrre balancen. Og de kan ikke optages fuldstændig, og resten gør din afføring tyndere. Derfor sælges magnesiumoxid også som afføringsmiddel under navnet magnesia. De organiske typer, der optages bedre, og som ikke giver tynd mave, hedder magnesiumcitrat, magnesium-l-pidolat og magnesiummalate. Der findes muligvis flere, jeg ikke kender til. Nogle sælges som en blanding af de to former, andre sælges som depotmedicin, der optages over 12 eller 24 timer og derfor giver mindre sandsynlighed for tynd mave. Hvad der virker er ikke til at forudse, så du må prøve dig frem. Magnesium har ingen virkning på mig, selvom jeg har prøvet dem flere gange og i flere former, men b2 har definitivt virkning på mit samlede antal af anfald om måneden. Og på hvor svimmel jeg bliver under og efter anfald.
Næste gang fortæller jeg om flere kosttilskud, der måske kan hjælpe, men hvor effekten ikke er bevist. Måske fordi de kun virker for ganske få, måske fordi der ikke er lavet undersøgelser af produkterne ift. migræne.
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.
Jeg hedder Lone Marquard og er født i 1975.
Jeg er uddannet laborant og jordbrugsteknolog (en uddannelse, hvor man lærer at formidle og forvalte naturtiltag), og jeg er i dag pga. migræne og skulderskader ledig fleksjobber, normeret til ca. ni timer.
Jeg bor på midtfyn sammen med min kæreste, tre katte, to hunde og i køreafstand står min hest. Disse dyr er med til at holde mig i god fysisk form og medfører, at jeg udover min kæreste får set nogle mennesker i hverdagen.
Migræne har jeg lidt af siden barnsben, arvet fra mine forældre. Det er ikke en stationær størrelse, og min blev først rigtig slem, da jeg faldt ned af en trappe og kom alvorligt til skade med min skulder.
De næste år blev min skulder værre og værre, og jeg blev opereret flere gange, og samtidig blev min migræne rigtig hyppig. Med årene har jeg fundet frem til, at visse bevægelser med min skulder kan fremkalde bølger af anfald. Men det er bevægelser, jeg umuligt kan undgå, og derfor går en omhyggelig planlægning af hverdagen hånd i hånd med medicin og alternativ behandling og kosttilskud.
For at holde styr på den store mængde af muligheder og gode råd har jeg været aktiv til at sparre med andre patienter, og er i dag på Facebook administrator på tre store grupper om migræne og en skuldergruppe. Her har jeg brugt tid på at sortere i egne og andres råd og sætte dem i system på filer, der kommer mig og mange andre til hjælp. Og på grund af min uddannelse som laborant er det let for mig at forstå kemien og optagelsen af medicin og kosttilskud og vitaminer, og det hjælper mig til at prøve de for mig rette typer og mængder.
Sygdom er og skal ikke være det eneste, jeg er, så udover det allerede nævnte, bruger jeg tid på at fotografere og elsker at læse romaner og tilegne mig viden indenfor mange forskellige genrer. En viden, jeg formidler videre via min Facebookprofil og min personlige hjemmeside. Og så elsker jeg at rejse og tage til koncerter. Jeg ser frem til at fortælle jer mere om mine erfaringer og min hverdag med sygdommen migræne.
Comments