Rettigheder. Viden. Inspiration

Propatienters blogunivers

Lev livet med og uden sygdom
Font size: +
5 minutes reading time (971 words)

Maudes migræne var ikke migræne

Mange tror desværre stadig, at Maude fra Matador havde migræne, når hun gik i seng. Det passer ikke. Hun gik bare i seng og kun en enkelt gang i serien nævnes hovedpine i forbindelse med hende. For Maude havde ikke migræne, hun gik bare i seng, når tingene blev for meget.

Det er 40 år siden, at en dansk forsker fandt migrænens gåde, og siden er der lagt flere og flere brikker til puslespillet. Dette er der udkommet denne artikel om og også denne nyere artikel viser, at migræne er fysisk.

Desværre er der stadig nogle, der tror, at migræne er psykisk. Jeg stødte for kort tid siden på en fysioterapeut og har på nettet mødt flere, der antyder det og i øvrigt mener, at man får andre smerter, fordi man forventer det, og igennem livet har fået et hav af skanninger, der har vist, at en række småting galt, og derfor forventer det. Det passer på ingen måde på mig og bestemt heller ikke på de fleste smertepatienter, jeg kender. Sommeren, inden jeg kom til skade, cyklede jeg 15-20 km dagligt og motionerede to heste, den ene red jeg, den anden motionerede jeg for hånden. Og det uheld gav, som tidligere nævnt, jo mig migræne på et helt andet niveau end tidligere.

Men migræne ER ikke psykisk. Migræne er en genetisk defekt, der gør, at vi har for meget af et signalstof i hjernen, et signalstof, der får vores blodårer i hovedet til at udvide sig i anfald, og det giver os migræne og gør nerveenderne mere følsomme. Der, hvor folk får galt fat i det er, at stress, angst og depression kan trigge anfald, men det kan dufte, fødevarer, indeklima, lysglimt, søvnvaner, motion, skader i kroppen og et hav af andre ting altså også.

En enkelt antidepressiv virker da også forebyggende for nogle. Det er en såkaldt off-label-virkning, hvor det viser sig, at patienter behandlet med netop denne type antidepressiv mod depression har fået en uventet effekt mod en anden sygdom, i dette tilfælde har de fået færre eller mildere migræneanfald. Dette er opdaget ved et tilfælde, men da der er så mange, der har oplevet denne virkning, forsøges produktet fremover brugt mod eksempelvis migræne.

Off-label-virkningen ses bl. a. også for en række blodtrykssænkende præperater og en del epilepsimedicin. Man ved ikke altid hvorfor, at en off-label-effekt kommer, bare at den gør. Så fordi du som migræniker tilbydes antidepressivet saroten, har stress som trigger eller bliver deprimeret af at have hyppig migræne, er det ikke det samme som at migræne er en psykisk sygdom. Det er den ikke, migræne er neurologisk.

Migrænen behandles også akut ved anfald med "triptaner". Triptaner får blodårerne til at trække sig sammen og mindsker derfor anfaldet, så længe stoffet er i blodet. Der er syv slags, og langt de fleste migrænikere har gavn af mindst en triptan. Triptaner er udviklet direkte til migræne på baggrund af, hvad der sker i blodårerne under anfald.

Der er for få år siden kommet et nyt forebyggende middel, der blokerer for det signalstof, vi har for meget af, og som får blodårerne til at udvide sig under anfald. Det sidste er desværre dyrt, og derfor er køen lang. Og det gives kun til patienter på hovedpinecentrene. Men for at sælge dette er der desværre nogle forskere og læger, der siger, at blodårerne slet ikke udvider sig alligevel. Men det er altså blot påvist endnu en faktor i migræneanfaldene.

Men hvorfor er det vigtigt, at migræne ikke er psykisk? Det har for mit vedkommende intet at gøre med, at jeg har fordomme eller mangler respekt overfor psykiske sygdomme, men har noget at gøre med, at blive behandlet korrekt og præcist for det, jeg fejler og med den rette medicin.

I mit tilfælde handler det om genetik. Det gør det for de fleste migrænikere, selvom der også er nogle, der får migræne efter hjernerystelser. Min far, min søster, min farmor og en stor del af min fars familie har / havde migræne. Og det samme har min morfar. Dog for alles vedkommende, forsvandt migrænen, da de blev ældre, som det heldigvis sker for nogle.

Der er i dag forskning i et begreb, der hedder funktionelle lidelser. De har den holdning, at nogle fysiske sygdomme i virkeligheden er psykiske og skal behandles med psykoterapi, træning og antidepressiver. Al anden medicin tages væk og dermed også triptanerne, hvis du har migræne. Jeg er bestemt ingen fan af funktionelle lidelser, og migræne er heldigvis fjernet fra de lidelser, der undersøges som funktionelle lidelser, men nogle henvises stadig til dertil, særligt hvis de også fejler andre ting. Men migræne ER ikke en funktionel lidelse.

Og så husk i øvrigt, at funktionelle lidelser er et forskningsprojekt, og det er der ingen lovlig tvang i at deltage i. Du er i din fulde ret til at sige nej, og jeg vil på det kraftigste opfordre dig til at gøre det. Der er desværre eksempler på patienter, der både lægeligt og i vores sociale system er kommet i klemme, fordi de er blevet tilknyttet funktionelle lidelser. For man bliver ikke mere rask eller bedre fungerende af at blive behandlet for andet, end det man reelt fejler. Man knæopererer jo heller ikke rutinemæssigt mennesker med depressioner. Og det er lige så tåbeligt at gøre det modsatte.

Vi skal som patienter være kritiske, og vi skal så vidt muligt dokumentere det fra ordentlige kilder. Og dem kan vi sagtens finde på pubmed, og ellers bør vi bede vores patientforeninger og netværk (f.eks. fra fora om migræne) om hjælp. Min oplevelse med fysioterapeuten hos den eksterne aktør er naturligvis rapporteret til såvel jobcentret som den eksterne aktør. Og det er atter mit råd til andre: Evaluer hvad du møder, der hvor det kan hjælpe. Både på godt og skidt. For ellers bliver det ikke bedre. Og det skulle det gerne!

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Hvad så nu?
Hvad er ligheden mellem en impotent mand og en tra...
 

Comments 1

Lone Marquard on Torsdag, 6. maj 2021 14:59

Den omtalte artikel om migræne, er ved en fejl ikke kommet med i bloggen.

Men den kan læses her: https://videnskab.dk/krop-sundhed/portraet-af-jes-olesen-vi-ved-heldigvis-nu-at-hovedpine-ikke-er-et-psykisk-problem-hos

Den omtalte artikel om migræne, er ved en fejl ikke kommet med i bloggen. Men den kan læses her: https://videnskab.dk/krop-sundhed/portraet-af-jes-olesen-vi-ved-heldigvis-nu-at-hovedpine-ikke-er-et-psykisk-problem-hos
Already Registered? Login Here
Fredag, 24. marts 2023