Rettigheder. Viden. Inspiration

Propatienters blogunivers

Lev livet med og uden sygdom
Font size: +
3 minutes reading time (586 words)

Har du prøvet alternativ behandling?

Mange migrænikere har prøvet en eller flere former for alternativ behandling - akupunktur, massage, kraniosakralterapi, zoneterapi, hypnose, psykoterapi, kostvejledning og alt derimellem. Ofte i ren desperation, nogle gange på baggrund af andres erfaringer.

Har du penge nok, er der nok at prøve, og løfterne er mange gange meget overdrevne. Men jeg tror ikke på, at nogle behandlingstyper kan hjælpe alle. 
 
Men hvad er værd at vælge? Har du mistanke om, at dine anfald trigges af bevægeapparatet (som det er tilfældet med mig), er det nærliggende at prøve massage og kraniosakralterapi frem for kostvejledning. Og har du mistanke om, at det er kosten frem for bevægeapparatet, der trigger migræne, så gør det modsatte. Har du ingen idé om, hvad der trigger, så er det måske værd at prøve akupunktur eller zoneterapi, og er det stress, skal du nok forbi en coach eller en terapeut.
 
Jeg havde selv længe inden, at det blev bevist, mistanken om, at mine dårlige skuldre triggede anfald. Længe kunne jeg ikke sætte fingeren på præcis hvilken bevægelse, men jeg havde mistanke til skuldrene, selvom der ikke rigtig var nogle i det etablerede system, der troede på mig. Men for nogle år siden BLEV det faktisk bevist, at migræne kunne stamme fra skader i nakken og øvre ryg. 
 
Jeg har overhovedet intet videnskabeligt at bygge dette på, men jeg har lagt mærke til i migrænegrupperne på Facebook, at nogle medlemmer bliver ved med at søge i én bestemt retning og ender med at få det bedre ved netop at kigge i den retning. Dem, der kigger efter problemer med synet, ender altså ofte med at få det bedre ved at få briller, fremfor ved eksempelvis at udelukke gluten fra kosten. Så har du fornemmelsen i en retning, så start med at lede der! Det behøver ikke betyde, at du ikke også kan have gavn af at kigge i andre retninger, men start det sted, du har mistanke om, at din største trigger ligger.
 
Og brug fora, f.eks. Facebookgrupper om migræne, til at søge efter relevante behandlere i dit område. For selvfølgelig er det ikke realistisk, at du skal bruge en akupunktør i Thy, hvis du bor i Sønderborg. Og nogle er bare bedre til migræne end andre, der måske er bedre til spædbørn med kolik. Og dem, der er bedst til migræne, er migræneramte bedst til at hjælpe dig med at finde. I de tre grupper på Facebook, jeg administrerer, er spørgsmål som "hvilken akupunktør er bedst på Midtfyn" helt tilladte spørgsmål. Det drejer sig om grupperne "Migræne er ikke bare hovedpine", "Migræne og mig" samt "Migræne Danmark".
 
Og så lyt efter behandlerne - dem, der lover for meget, er ifølge min erfaring ikke meget værd. Det er for det meste urealistisk, at du efter fem ganges kraniosakralterapi bliver totalt migrænefri resten af livet. Lykkes det, er det fint, men for de fleste skal der regelmæssige behandlinger til. Om det så er hver 14. dag eller hvert halve år, er forskelligt. 
 
Og desværre er der nogle, der giver dig skyldfølelse, fordi du ikke totalt undgår gluten i maden eller bruger det forkerte mærke massagecreme eller kun dyrker mindfullness otte gange om dagen og ikke ti. Men det, du prøver, SKAL også hænge sammen med din hverdag og din økonomi.
 
Men det er ikke håbløst, der ER muligheder, og for nogle har de god effekt, og har de ikke, kan du gå videre. Men sæt realistiske forventninger. Og tro kun på de løfter, der er realistiske. Og vælg den empatiske behandler, der lytter til DIG. 
 

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Sommerfesten, der pludselig ændrede sig
Kosttilskud, part 2 - de måske egnede
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Tirsdag, 7. februar 2023